Hoe moet je speechen?

Een goede speech kan een enorme impact maken op mensen. Maar die impact staat of valt met het volgen van verschillende regels. Je zult je misschien wel afvragen hoelang een speech mag duren of hoe je het interessant houdt. Wij gaan het je vertellen.

1. Gebruik zinnen die je hele boodschap samenvatten

Je ziet in de politiek dat ze vaak één zin hebben, waarmee ze hetgeen waarvoor ze staan proberen duidelijk te maken. Probeer in je speech ook zinnen te creëren die duidelijk maken waarvoor je staat. Dit klinkt krachtig en op die manier kunnen mensen je boodschap beter onthouden.

2. Houd een structuur aan, zodat je speech niet te lang zal duren

Houd een duidelijke structuur in je speech. Spring dus niet van de hak op de tak, maar zorg ervoor dat je een verhaal hebt, wat voor mensen goed te volgen is. Op die manier kun je ook voorkomen dat je speech te lang zal duren.

3. Kies de juiste toon

Bedenk van tevoren voor wie je speecht en pas daar de inhoud op aan. Gebruik dus geen straattaal op de verjaardag van je oma.

4. Herhaal je punt

Je hoopt natuurlijk dat iedereen in het publiek ademloos naar je speech luistert. Maar grote kans dat mensen maar een deel van wat je zegt meekrijgen, herhaal daarom je boodschap.

5. Maak het persoonlijk

Ja, ook tijdens een speech is het wees jezelf advies van toepassing. Misschien heb je nog een goed verhaal over jou en je dronken vrienden. Als het van toepassing is, natuurlijk.

6. Zorg ervoor dat je de speech oefent

Het is echt een must om je speech te hebben geoefend en alvast te hebben voorgedragen. Je kunt dan gelijk feedback krijgen en dingen veranderen. Zo kun je voor jezelf oefenen hoe je dingen wilt overbrengen en kijken hoe lang je speech zal duren.

7. De speech moet niet te lang duren

Er is geen vaste regel die bepaald hoelang je speech mag duren, je moet dit eigenlijk voor jezelf een beetje aan voelen. Ben jij iemand die mensen geboeid weet te houden, dan kan je de speech vijf tot tien minuten laten duren, maar besef wel hoe langer je de speech is, hoe meer kans je hebt dat mensen afhaken.

Hopelijk helpt dit artikel je met het bedenken van een goede speech. Lees ons artikel over public speaking of over de voorbereiding van een presentatie als je nog meer wilt leren.