Bij elke drank een eigen glas
Net zoals je whisky niet in een longdrink glas serveert, zo serveer je een cocktail ook niet in een wijnglas. Ga je naar een café of restaurant, dan krijg je jouw favoriete drank in het daarvoor bestemde glas geserveerd. De reden hierachter is dat het de smaak optimaliseert. Wil je thuis een vergelijkbare ervaring aan je gasten geven, weet dan welk glas je daarvoor moet gebruiken.
Welke glas gebruik je voor rode wijn?
Rode wijn wordt traditioneel in een tulpvormig, hoog glas geserveerd. Op deze manier heeft de wijn alle ruimte om aan de omgevingstemperatuur te wennen. De omvang van het glas zorgt er ook voor dat de geur en smaak optimaal zijn.
Welke glas gebruik je voor witte wijn?
Wijnglazen voor witte wijn en rosé zijn in vergelijking met rode wijn minder groot. Ook de opening aan de bovenkant is minder groot. Dit voorkomt dat de aroma’s te snel vervliegen en je dus langer kunt genieten van je wijn. Doordat het glas ook een stuk sneller is, koelt het minder snel af. In tegenstelling tot rode wijn, hoeft de wijn niet te ‘ademen’ waardoor een grote kelk ook niet echt nodig is.
Welke glas gebruik je voor Martini?
Martini is een beetje een apart verhaal. Zo serveer je het niet met ijsblokjes, maar gebruik je de ijsblokjes al aan het begin. Die gaat dus tijdens het shaken al kapot. Bij het Martiniglas is juist het steeltje van groot belang. Hierdoor blijft de temperatuur mooi in balans en geniet je nog meer van je favoriete drank. Met een driehoek-vormig glas en een lange steel is dit het perfecte glas om een Martini in te schenken.
Welke glas gebruik je voor cognac?
Is het je ooit opgevallen dat het glas waarin je jouw cognac geserveerd krijgt al is opgewarmd? De gedachte hierachter is dat dit ervoor zorgt dat de aroma’s beter ‘los komen’. De korte steel en het vaak enorm bolle glas zorgen ervoor dat je het makkelijk in je hand kunt houden. Je lichaamstemperatuur zorgt er dan voor dat het niet te snel afkoelt en je extra lang kunt genieten.
Welke glas gebruik je voor Collins?
Dit is het glas wat bedoeld is voor long drinks. Zoals de naam het al zegt zijn het lange smalle glazen. Da’s makkelijk, want zo gaat er meer in en denk jij een flinke hoeveelheid te krijgen. De Tom Collins cocktail is het bekendste cocktail glas.
Welke glas gebruik je voor whiskey?
Als een van de weinige drankjes heeft whisky een hele variatie aan glazen. Zo is er het klassieke whiskyglas, maar ook een licht tulpvormig glas zoals het bekende glencairn glas. Kortom, je kunt er alle kanten mee op. In de regel gebruik je een gewoon recht glas voor een gewone blended whisky en een tumbler of glencairn glas voor een exclusieve malt whisky.
Welke glas gebruik je voor champagne?
Het fluitvormige, smalle glas is het enige glas waar je champagne uit zou moeten drinken. De afwijkende vorm heeft een goede reden: zo vervliegt de drank minder snel en blijven alle aroma’s mooi in het glas.
Welke glas gebruik je voor jenever?
In tegenstelling tot whisky, schenk je jenever in een piepklein tulpvormig glas met een beperkte steel. Zo blijft het herkenbaar en verdampt de alcohol minder snel. Het is overigens de enige drank waarbij het glas helemaal vol wordt geschonken.
Welke glas gebruik je voor port?
Het portglas is minder hoog dat het glas voor witte wijn en loopt spits toe. Ook dit heeft te maken met het behoud van de smaak van de versterkte wijn. Soms wordt er ook een ander glas voor gebruikt, wat nog het meeste weg heeft van een jeneverglas, maar dan met een lange steel.