Het belang van de juiste zonnebrandfactor voor jouw huid

Studies wijzen uit dat een verontrustend aantal mensen huidkanker ontwikkelt als gevolg van blootstelling aan de zon (door niet tot amper zonnebrand te gebruiken). In Nederland heeft bijvoorbeeld ongeveer één op de vier mensen hiermee te maken gehad/zal hiermee te maken hebben. De belangrijkste boosdoener? Schade door UV-straling van de zon. Het is dus van cruciaal en letterlijk levensbelangrijk belang om jezelf goed te beschermen en de juiste zonnebrandfactor te kiezen.

Wat betekent de zonnebrandfactor?

De factor van een zonnebrandmiddel wordt uitgedrukt als SPF (Sun Protection Factor) en geeft aan hoe effectief het is. Een algemene vuistregel is dat als je bijvoorbeeld 10 minuten zonder bescherming in de zon kunt zitten voordat je verbrandt, een SPF 30 je ongeveer 300 minuten bescherming biedt, oftewel 30 keer langer. Maar wees gewaarschuwd, verschillende factoren, zoals je huidtype, de hoeveelheid zonnebrand die je aanbrengt, het tijdstip van de dag en je locatie kunnen allemaal invloed hebben op hoe snel je verbrandt.

Welke zonnebrand moet je kiezen?

Er zijn verschillende soorten zonnebrand beschikbaar, variërend van bijna geen tot zeer hoge bescherming. Welke je kiest, hangt af van jouw individuele behoeften. Over het algemeen wordt aanbevolen om minstens SPF 30 te gebruiken. Mensen met een lichtere huid die sneller verbranden worden geadviseerd om een hogere factor, zoals SPF 50, te gebruiken. Vergeet niet dat kinderen ook een zeer gevoelige huid hebben en daarom extra bescherming nodig hebben (dus dat de keuze voor de kleintjes op SPF 50 moet vallen).

Maar de bescherming hangt niet alleen af van de SPF. Andere factoren, zoals de consistentie van de zonnebrand (spray versus crème) en hoe vaak je jezelf opnieuw insmeert, spelen ook een rol. Vergeet ook niet om extra aandacht te besteden aan je gezicht, aangezien deze logischerwijs het meest wordt blootgesteld aan de zon. Gebruik altijd een dagcrème met SPF, zelfs in de winter wordt dit aangeraden, en kies voor een hogere beschermingsfactor tijdens de zomer op je leuke, zonnige vakanties.

Het kiezen van de juiste zonnebrand is dus cruciaal voor het beschermen van je huid tegen schade door de zon. Neem altijd je huidtype, locatie, tijdstip van de dag en andere individuele behoeften in overweging bij het kopen van zonnebrand. Vergeet niet dat het beschermen van je huid niet alleen een kwestie is van niet verbranden, maar van gezondheid en welzijn op de lange termijn.