Baarden zijn er in veel verschillende soorten. De een zweert bij een volle, bijna wilde baard, terwijl de ander juist een baard zonder snor wil hebben. Uiteraard is de keuze helemaal aan jou, maar we helpen je graag op weg.

Hoe bepaal je jouw gezichtsvorm?

De eerste stap voor het bepalen van het type baard, is het beoordelen van je gezicht. Iedereen heeft immers andere fysieke kenmerken en de kunst van het kiezen van het juiste model is afhankelijk van de rondingen van je gezicht. Om te weten in welke groep je gezicht valt, moet je letten op een aantal kenmerken. Zo zijn de kaaklijn, gezichtslengte en het voorhoofd van belang. Zie je het niet direct, ga het dan opmeten zodat je exact kan vaststellen op je een rond, vierkant, langwerping of diamantvormig hoofd hebt.

Het opmeten van je hoofd is vrij eenvoudig als je weet waar je moet beginnen. Volg de onderstaande stappen en in een mum van tijd weet je precies waar je aan toe bent.

Meet met behulp van een meetlint de afstand tussen de rechterkant en de linkerkant van het voorhoofd. Dit doe je ook met je jukbeenderen en de kaaklijn. Als laatste meet je de lengte van je gezicht, van boven naar beneden. Heb je alles genoteerd, dan is het een koud kunstje om te zien wat voor type hoofd je van moeder natuur hebt gekregen. Zo heeft een rechthoekig gezicht een bredere kin en een sterke kaaklijn. De lengte van het gezicht is over het algemeen het grootst in vergelijking met de andere gegevens.

Welke baard past bij de rechthoekige gezichtsvorm?

Als je weet wat jouw gezichtsvorm is, dan kan je gaan bepalen welke type baard hier goed bij past. Is je kaaklijn enigszins rond of hoekig, laat dan je baard aan de onderzijde wat langer groeien. De zijkanten houd je dan bewust kort zodat het geheel in balans blijft. Onthoud in ieder geval dat je baard zorgt voor het benadrukken van je natuurlijke vormen. Zo kan je bij een rechthoekig gezicht beter kiezen voor een duidelijk sik zodat je gezicht wat langer lijkt. Met een typische meerdaagse baard oogt je gezicht vaak wat ronder en benadruk je dus niet de hoekige vorm. Wil je behalve een langer gezicht, ook een wat breder gezicht, kies dan voor een volle baard, bijvoorbeeld het bekende Garibaldi model.

Weet je niet exact wat je wil hebben, experimenteer dan door gebruik te maken van een van de vele baard-apps. Je kan dan met behulp van een foto ontdekken welk type baard goed bij je staat of juist niet. Op die manier krijg je een goed beeld en zie je zelf wat wel of juist niet werkt in jouw geval. Wees dus niet bang om te experimenteren en vraag desnoods advies aan je vrienden. Die kennen je immers maar al te goed en kunnen je precies vertellen wat beter is in jouw situatie. Vergeet in ieder geval niet om de juiste verzorgingsproducten aan te schaffen zodat je er altijd super verzorgd uitziet.