Financiële stabiliteit

Even beginnen met de grootste domper: kinderen krijgen en ze opvoeden kost geld. Het stopt niet met het kopen van die leuke kleertjes of het inrichten van de babykamer. Tot je kids het huis verlaten, zul je ze moeten onderhouden. Het is goed om te weten wat een kind tot zijn of haar 18e kost. Natuurlijk zul je denken dat je kinderbijslag krijgt, maar dat is geen vetpot, hooguit een (klein) steuntje in de rug. Je moet dus financieel stabiel zijn voordat je besluit om aan kinderen te beginnen. Onverwachte uitgaven zal je moeten incalculeren, bovendien zul je vroeg of laat die zorgvuldig opgebouwde reserves moeten aanspreken.

Kortom, zo’n poepfabriekje gaat je veel meer kosten dan wat je kwijt was om je vriendin te versieren. Je zal prioriteiten moeten gaan stellen en je voor moeten bereiden op een heel ander leven. Drie keer per week met je vrienden gaan stappen wordt al snel een herinnering aan die goede oude tijd en na de voetbalwedstrijd nog even in de kantine blijven hangen is er ook niet meer bij. Denk ook niet dat die veranderingen slecht tijdelijk zijn. Als kinderen ouder worden zullen ook de uitgaven stijgen. Denk aan kleding, school, vakanties en gezondheid. Ga dus goed na of je het financieel jezelf kan veroorloven.

Stress en aanverwante zaken

Opvoeden is leuk, maar van een rustig en relaxed gezinsleven is vaak geen sprake. Het opvoeden van kinderen is net iets anders dan leiding geven aan een groep medewerkers in een bedrijf. Het zorgt juist voor tal van uitdagingen en vraagt nogal wat inzicht. Heb je zelf in je jeugd traumatische ervaringen gehad die niet zijn verwerkt, let er dan op dat deze ook impact kunnen hebben op je opvoedkundige vaardigheden. Check dus niet alleen je financiële mogelijkheden, maar ook je mentale capaciteiten en slagvaardigheid.

wil ik kinderen of niet afwegingen slim

Je relatie

Je relatie moet bestaan uit vertrouwen, respect, communicatie, mededogen en vriendelijkheid voordat je aan het krijgen van kinderen denkt. Is er geen sprake van een stabiel thuisfront, stel het krijgen van kinderen dan even uit en werk eerst aan je relatie. Hoe ouderwets het ook klinkt, de regel van de drie R’s is nog altijd van toepassing. Kinderen hebben nu eenmaal baat bij rust, reinheid en regelmaat. Zorg dus voor een stabiele thuissituatie. Samen met je partner vorm je namelijk niet alleen een leuk stelletje, als er kinderen komen, ben je ook een referentiekader voor hen. Hebben jullie vaak ruzie, dan zijn kinderen geneigd te denken dat zoiets normaal is. Je hebt dus een voorbeeldfunctie! Is die stabiliteit ver te zoeken, dan zal dit voor stress zorgen bij een kind en worden de problemen alleen maar groter. Denk er dus goed over na.

Onderwijs en andere voorzieningen

Je zal er wellicht niet direct bij stil staan, maar ook je woonomgeving speelt een belangrijke rol bij de keuze om kinderen te krijgen. Woon je in een afgelegen gebied, dan zal dit voor jou en je vriendin wellicht perfect zijn. Heb je eenmaal kinderen, dan merk je al snel de nadelen. Vooral met het oog op de leerplicht is het handig als de belangrijkste voorzieningen dichtbij zijn. Je zal er namelijk niet op zitten te wachten dat je op een gegeven moment vijf kilometer heen en weer moet rijden om je kroost naar school te brengen. Woon je al wel in de buurt van een school, check ook de kwaliteit van het onderwijs. Je wilt uiteraard het beste voor je kinderen. Dat geldt overigens niet alleen voor het onderwijs, ook andere voorzieningen zoals een arts en winkels kunnen van belang zijn.

Genetica

Hoe graag je ook kinderen wilt hebben, in sommige gevallen kan het zinvol zijn om je af te vragen of het verstandig is. Komen er bepaalde genetische problemen voor in jouw familie of in de familie van je partner, maak dan de juiste afweging. Uiteraard hoeft er geen sprake te zijn van ernstige, gezondheid belemmerende zaken, ook bij minder zichtbare uitdagingen kan het wenselijk zijn dat een kind speciaal onderwijs gaat volgen. Ook als je zou overwegen om je kind thuis onderwijs te geven, is het zaak om de voor- en nadelen goed te bekijken voor je besluit om kinderen te krijgen.