1. Natte doekjes

Iets wat je eigenlijk niet door de wc moet spoelen zijn natte doekjes. Deze veroorzaken vaak grote verstoppingen omdat zij niet oplossen en hebben een negatieve invloed op het afvalwaterzuiveringsproces. Daarom is het belangrijk om ze altijd gewoon in de vuilnisbak te gooien.

2. Keukenpapier

Keukenpapier lijken op het eerste gezicht vrij onschuldig. Maar niets is minder waar, want dit papier is heel moeilijk te verteren in het riool. Gebruik dus nooit keukenpapier in plaats van toiletpapier. Mocht je dit wel doen, gooi het dan vooral in de vuilnisbak.

wat niet door wc spoelen gevaarlijk ontstopping

3. Medicijnen, verf en chemische oplosmiddelen

Medicijnen, verf en chemische oplosmiddelen zijn giftig en kunnen leiden tot chemische verontreiniging van afvalwater als je ze in het toilet gooit. Een chemisch oplosmiddel waar je vooral mee uit moet kijken is bleekmiddel. Dit kan de leidingen van jouw huis aantasten en beschadigen en tot slot kan bleekmiddel ook een reactie hebben met andere stoffen in het sanitairsysteem, waardoor giftige dampen ontstaan en vrijkomen. Best gevaarlijk dus.

4. Bakvet en frituuroliën

Na een avondje frituren kun je nog wel eens je vet in de wc gooien, omdat je niet zo goed weet waar je het anders kwijt moet. Maar probeer dit in het vervolg niet meer te doen. Frituuroliën verharden namelijk bij lage temperaturen en kunnen grote rioolverstoppingen veroorzaken. Niet echt chill dus.

5. Maandverband en tampons

Vooral in een openbaar toilet is het voor vrouwen nooit makkelijk om hun individuele hygiëneproducten ergens kwijt te kunnen en daarom wordt dit dan ook vaak doorgespoeld in het toilet. Begrijpelijk, maar niet erg handig. Deze producten kunnen namelijk de waterleidingen verstoppen.

6. Haren

Haar lijkt vrij onschuldig, maar toch kunnen jouw haren verstrikt raken in de leidingen en ervoor zorgen dat er gigantische ballen ontstaan die massablokkades veroorzaken.

wat niet door wc spoelen verstopt

7. Kattenbakvulling

Kattenbakvulling mag je nooit – maar dan ook echt nooit – door het toilet spoelen. Naast dat dit voor verstoppingen kan zorgen, is kattenbakvulling ook gevaarlijk door de kattenpoep waar de kattenbakvulling mee is vermengd. Kattenuitwerpselen bevatten namelijk Toxoplasma Gondii. Dit is een parasiet die tot infectie kan leiden en mensen met een aangetast immuunsysteem hard kan treffen. Veel rioolwaterzuiveringsinstallaties kunnen deze verontreinigingen niet aan en daarom kan dit een bedreiging voor de volksgezondheid zijn. Je kunt dit dus beter in de container gooien.

8. Etensresten

Net als frituuroliën gooien we voedselresten ook voor door het toilet zonder er bij na te denken. Toch zou je hier wel bij na moeten denken, want grote stukken voedsel kunnen een deel van de leiding verstoppen en een verstopping veroorzaken en ook zetmeelrijke voedingsmiddelen, zoals rijst kunnen zo’n verstopping veroorzaken.