Wat is een opkomende of onderhuidse puist?

Een opkomende puist, ook wel bekend als een onderhuidse puist, begint vaak met een lichte pijn en zwelling onder de huid. Deze puistjes ontwikkelen zich diep in de huidlagen en zijn vaak moeilijker te behandelen dan oppervlakkige puistjes. Ze kunnen groot, rood en pijnlijk zijn, zonder een duidelijke ‘kop’ die je kunt uitdrukken.

Omdat ze diep in de huid zitten, vereisen ze een andere aanpak dan gewone puistjes. Het komt ook nog eens altijd op de verkeerde momenten. We hebben een aantal goede tips voor je op een rijtje gezet om de volgende opkomende of onderhuidse puistjes tegen te gaan.

Houd je huid schoon

Als je voelt dat een puist opkomt, is het essentieel om je huid zo schoon mogelijk te houden. Dermatoloog Tina Alster adviseert om een reiniger te gebruiken die glycolzuur, salicylzuur en/of melkzuur bevat. Deze ingrediënten helpen niet alleen de huid schoon te maken, maar houden ook de poriën vrij van dode huidcellen en talg.

Wat moet je doen als je een puist voelt opkomen?

Raak je gezicht niet aan

Het is verleidelijk om aan je gezicht te zitten wanneer je een pijnlijke zwelling voelt, maar dit kan de situatie verergeren. Bacteriën van je handen kunnen de huid irriteren en de puist groter en roder maken. Probeer dus je gezicht zoveel mogelijk met rust te laten.

Maak het minder erg met de juiste temperatuur

Voor de pijnlijke, gezwollen puistjes die onder de huid zitten, kan het helpen om een warme of koude doek te gebruiken. Een warm kompres kan de poriën openen en de druk verlichten, terwijl een koud kompres de zwelling en pijn kan verminderen.

Gebruik een gezichtsolie

Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar het aanbrengen van een gezichtsolie kan de ontsteking kalmeren. Dermatoloog Dendy Engelman raadt aan om gezichtsolie te gebruiken als onderdeel van je dagelijkse routine om de huidtint te verbeteren en ontstekingen te verminderen.

gezichtsolie verzorging mannen

Kies voor een spot treatment

Er zijn veel spot treatments beschikbaar die gericht zijn op puistjes onder de huid. Benzoylperoxide en adapaleen zijn effectieve ingrediënten die de bacteriën aanpakken en de celvernieuwing bevorderen, waardoor poriën minder snel verstopt raken.

Voeg retinol toe aan je routine

Retinol, een vitamine A-derivaat, kan helpen om de celvernieuwing te versnellen en dode huidcellen te verwijderen die poriën kunnen verstoppen. Hierdoor voorkom je dat puistjes zich volledig ontwikkelen. Let wel op met het gebruik van Retinol. Als je huid er niet tegen kan is er een kans dat het juist tegen gaat werken. Houd dit dus goed in de gaten.

Gebruik pimple patches

Pimple patches zijn een uitstekende manier om puistjes te stoppen en ’s nachts te laten genezen. Ze bevatten ingrediënten zoals salicylzuur en niacinamide die de poriën reinigen en roodheid verminderen. Daarnaast zijn ze handig en echt wel soort van modieus, zoals te zien is op sociale media.