Wat is sharken?

Sharken is de kunst van het subtiel (of niet zo subtiel) stelen van iemand anders date. Het woord is afgeleid van ‘shark’, een dier dat bekend staat om zijn sluipende en strategische aanpak. Tijdens een gebeurtenis betekent sharken dat je je ogen op de prooi (oftewel de potentiĆ«le date) richt en geduldig wacht op het perfecte moment om toe te slaan. Zodra dat zover is, win je de interessante date.

 

Hoe herken je sharken?

Er zijn een paar tekenen dat er wordt gesharkt. Allereerst, let op de lichaamstaal. Als je merkt dat iemand constant de aandacht trekt van jouw date en probeert gesprekken naar zichzelf te trekken, is dat een klassiek voorbeeld van sharken. Dit gebeurt meestal wanneer de ‘sharker’ merkt dat de chemie tussen jou en je date niet echt vonkt.

Een ander teken is wanneer je date plotseling veel interesse begint te tonen in een ander gesprek, geleid door de ‘sharker’. Het kan subtiel beginnen met een compliment hier en daar, maar voor je het weet, heb je het gevoel dat je zelf het derde wiel bent, en dat op je eigen date.

Waarom gebeurt het?

Sharken gebeurt meestal uit een gevoel van kans hebben en soms uit pure verveling. Als iemand merkt dat hun eigen date niet zo leuk is als gehoopt en ze zien iemand anders zien die beter bij hun lijkt te passen, nemen ze de kans om te sharken. Het is een manier om de avond te redden en misschien zelfs een veel betere match te vinden.

Het is een fenomeen dat steeds vaker voorkomt, vooral bij de welbekende datediners van Nederlandse studentenverenigingen, en steeds meer opvalt. Je moet er zelfvertrouwen en soms pure brutaliteit voor hebben. Maar zolang je een beetje oplet zorg je ervoor dat je de winnaar bent aan het einde van de avond. In de wereld van sharken is het eten of gegeten worden.