Wat je moet weten over caseïne-eiwitpoeder

Caseïne-eiwit zal je geliefde whey-shake niet vervangen, maar dat is ook niet de bedoeling. Het heeft unieke eigenschappen die het andere voordelen geven dan alleen na de training, en als je weet wat die zijn, kun je je eiwitinname optimaliseren voor de best mogelijke resultaten.

Op het eerste gezicht is er niet veel verschil tussen normale whey-proteïene en caseïne. Ze zijn beiden afkomstig van melk en bevatten alle essentiële aminozuren, waardoor ze beide complete eiwitbronnen zijn. Het belangrijkste verschil is hoe deze eiwitten in je lichaam worden verteerd. Whey-eiwit wordt snel door je lichaam opgenomen, wat het de ideale ingrediënt na je training maakt. De ander daarentegen stremt in je maag, wat het verteringsproces aanzienlijk vertraagt.

De voordelen van beiden

Whey wint het dus in snelheid, maar caseïne heeft zijn eigen voordelen. Doordat het langzamer verteert, voorziet caseïne je lichaam gedurende langere tijd van aminozuren. Dit is ideaal voor de nacht, wanneer je lichaam geen nieuwe voedingsstoffen binnenkrijgt. Studies tonen aan dat de aminozuren van caseïne tot wel vijf uur in de bloedbaan kunnen circuleren, wat helpt spierafbraak te voorkomen tijdens de nacht.

Het voordeel voor bakkers

Een ander groot voordeel van caseïnepoeder is dat het een geweldige vervanger is voor bloem in veel recepten. Voor mensen die moeite hebben met vloeibare eiwitshakes, kan caseïne worden verwerkt in gebakken goederen zoals broden en muffins. Omdat wei bij verhitting uitdroogt en caseïne beter vocht vasthoudt, is het perfect voor bakken. Het kan zelfs een soort crème vormen met natte ingrediënten, wat het ideaal maakt voor heerlijke eiwitrijke baksels.

Met deze unieke eigenschappen is het dus een waardevolle aanvulling op je dieet, zowel voor het verbeteren van je fitnessdoelen als voor wat variatie.