Wat doe jij als je de ‘Ik ben geen robot’-knop op je scherm krijgt? De meeste mensen vullen hem in zonder hier bij na te denken, maar het blijkt dat er iets meer achter zit. In een QI-aflevering liet de presentatrice Sandi Toksvig weten aan Alan Davies, David Mitchell, Maisie Adams en Holly Walsh wat er precies gebeurt als je hierop klikt.

Wat gebeurt er als je op de ‘Ik ben geen robot’-knop drukt?

Sandi Toksvig legde uit: “Het aanvinken van het vakje is niet het punt. Het is hoe je je gedroeg voordat je het vakje aanvinkte dat wordt geanalyseerd.” Omdat ze de details geheim houden, zodat de mensen de test niet gaan bedriegen, kon ze niet alles vertellen. Maar in principe gaat de website je browsegeschiedenis controleren als je het vakje aan vinkt.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je voordat je het vakje aanvinkt een paar kattenvideo’s hebt gekeken, een tweet over Greta Thunberg leuk vond en je Gmail hebt gecontroleerd voordat je aan het werk ging – dat doet ze denken dat je een mens bent. En het aanvinken van het vakje kan er zelfs voor zorgen dat de manier waarop je je muis over het scherm hebt bewogen, wordt geanalyseerd. Kortom, wanneer u op het vakje ‘Ik ben geen robot’ klikt, geef je de site opdracht om jouw gegevens te bekijken en voor zichzelf te beslissen. Als de machine het niet zeker weet, vraagt hij je om op de foto’s te klikken van brandkranen die er niet zijn.

 

Waar TikTok toch niet allemaal goed voor is

Dankzij een TikTok-video van de Australische radiopresentatoren Fitzy en Wippa die er in een uitzending over debatteerden, is de verklaring weer opgedoken. De video heeft meer dan 516.300 likes en bijna 6 miljoen views gehad. In de reacties waren veel mensen verrast, maar iemand zei ook: “Wat ze hebben gemist, is dat de website/het bedrijf waar je op ‘Ik ben geen robot’ hebt geklikt, jouw browsegeschiedenis niet te zien krijgt. Alleen je eigen browser doet dat.” Dus wees gerust, niet iedereen kan zien waar jij bent geweest.

@fitzyandwippa

Did you know this? 🤯🤯🤯 #fitzyandwippa

♬ original sound – Fitzy & Wippa – Fitzy & Wippa