Vloeibaar wasmiddel of waspoeder

Vloeibaar wasmiddel is gemakkelijk in gebruik, en je kleding wordt goed schoon bij lage temperaturen. Over het algemeen is vloeibaar wasmiddel iets prijziger dan de waspoeder. Verder blijft de geur langer hangen dan bij waspoeder, en laat het minder vezels los. Helaas kan je afvoer wel verstopt raken, maar dit los je op door regelmatig te wassen op 60 graden.

Bij het aanschaffen van waspoeder betaal je een stuk minder minder dan bij vloeibaar wasmiddel. Daarnaast laat het net zo een frisse geur op je kleding achter. Alleen kan het wel zorgen, bij wassen op een lage temperatuur, voor vlekken op je kleding. Dit komt doordat het middel niet goed kan oplossen bij deze lagere temperaturen. Daarnaast bevat het bleekmiddel waardoor je wasmachine beschadigd kan raken. Het bleekmiddel zorgt er wel voor dat je witte was er witter uitziet, en helpt bovendien tegen hardnekkige vlekken.

Welke is beter?

Wat kan je beter gebruiken? Als je vooral wast op lage temperaturen kan je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken. Dit lost namelijk beter op. Bij hogere temperaturen is waspoeder een betere optie, vanwege de lagere prijs, en een praktisch bleekeffect. Wellicht dat een afwisseling tussen beiden de beste optie is. Zo heb je ook de laagste kans op ontstopping.

En welke is het milieuvriendelijkst?

Tja, we leven toch in 2024. Welke van de twee is uiteindelijk beter voor de voetafdruk? Bij het gebruik van waspoeder kunnen er enige plastic deeltjes achterblijven. Aan de andere kant heeft het waspoeder vaak wel een kartonnen verpakking, waar de plastic flessen van het vloeibare wasmiddel niet aan kunnen tippen. Voor de productie van wasmiddel is overigens ook een stuk meer water nodig dan bij waspoeder. Volgens Milieu Centraal, zitten er zowel voor- en nadelen aan het gebruiken van vloeibaar wasmiddel of waspoeder, en lijken beiden niet even heilig.

Ecologische wasmiddelen

Als je een milieubewuste keuze wilt maken, dan kan je ook kiezen voor ecologische wasmiddelen. Neem als voorbeeld merken als Seepje en Ecover. Vaak is de samenstelling van dit soort wasmiddelen op zo een manier gemaakt, dat de impact op het milieu minimaal is. Er zitten geen schadelijke stoffen of gifstoffen in, en de verpakking zo veel mogelijk gemaakt van gerecycled materiaal.