Was drogen in de kamer genereert veel vocht

Het is misschien een open deur, maar het drogen van natte kleding genereert een enorme hoeveelheid vocht. De kamer waarin je je wasgoed droogt kan daardoor ook een beetje klam aanvoelen. Deze omstandigheden zijn heel bevorderlijk voor allerhande schimmels en de voortplanting van bijvoorbeeld huisstofmijt. Dit is een allergeen dat veel voorkomt in het huisstof en bij veel mensen voor een allergische reactie zorgt. In een vochtige atmosfeer vermenigvuldigen deze beestjes zich nóg sneller dan ze al deden en om die reden is het onverstandig je was binnen op te hangen. Daarnaast zijn ook schimmels gek op vochtige ruimtes en dat kan eveneens nare consequenties hebben. Zo kunnen schimmels ook zorgen voor allergische reacties of leiden tot ademhalingsproblemen.

 

De was drogen kan het beste buiten in de wind

Het is om die reden sterk aan te raden om je wasgoed gewoon buiten in de wind te laten drogen. De wind en de zon kunnen de vochtigheid namelijk eenvoudig verdrijven, waardoor schimmels en huisstofmijt minder kans hebben om zich in jouw huis te nestelen. Helaas is het buiten drogen van wasgoed niet voor iedereen een optie: sommige mensen beschikken niet over een tuin en voor studenten is een droogrekje vaak de enige oplossing.

Het is in dat geval vooral belangrijk om te zorgen dat de kamer waar je je wasgoed droogt goed geventileerd is. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er een deur of zelfs een raam open staat. Daarnaast zou je kunnen denken aan een ventilator of een luchtontvochtiger, die er eveneens voor zorgen dat overtollig vocht uit de lucht wordt gehaald.

was drogen aan de lucht

Gezondheidsproblemen door huisstofmijt of schimmels

Vooral mensen die al kampen met gezondheidsproblemen kunnen erg vatbaar zijn voor de aanwezigheid van schimmels of huisstofmijt in de kamer. Mocht je bijvoorbeeld astma hebben of lijden aan hooikoorts, kunnen de klachten verergeren als je te maken krijgt met huisstofmijt of schimmels in huis. Dit kan namelijk lijden tot meer ademhalingsproblemen of allergische reacties, aangezien het immuunsysteem al niet optimaal functioneert.