Vermijd de ‘ongemakkelijke’ bedragen

Het hoort een beetje bij ons, Nederlanders, maar het wordt vaak niet gewaardeerd als men voor het minste of geringste bedrag een Tikkie stuurt. Is iemand jou een (extreem) laag bedrag verschuldigd? Laat het dan gewoon zitten. Mensen kunnen het namelijk als vervelend en irritant ervaren als zij continu betaalverzoeken ontvangen, terwijl zij deze zelf nauwelijks sturen. Voel dit dus goed aan en vermijd lage of te verwaarlozen bedragen.

Al verschilt dit wel weer per persoonlijke situatie. Zo vertelde universitair hoofddocent Niels van de Ven van de Tilburg Universiteit aan de NOS dat het waarschijnlijk vooral jongeren zijn die er gebruik van maken. “Voor sommige mensen is 2 euro meer waard. Als jij een 15-jarige bent en je past op voor 2,50 euro per uur, dan is 2 euro toch wel een bedrag.” En als je een gierige vriend(in) hebt die voor alles iets stuurt, dan kan jij natuurlijk ook een Tikkie sturen. Zo is het ook wel weer, het werkt natuurlijk twee kanten op.

Kom niet al te gierig over

Naast dat je voor het vragen van (te) kleine bedragen als gierig kan worden gezien, zijn er nog meer acties die niet bepaald een goed beeld van jou creëren. Het kan soms even duren voordat iemand jouw Tikkie betaalt. Stuur alleen niet na een paar uur al een herinnering dat iemand de Tikkie nog moet betalen. Geef iemand even de tijd om de Tikkie netjes te betalen, je kunt tenslotte niet in iemands portemonnee kijken. Bovendien zorg je er zo voor dat je niet ongeduldig en gierig overkomt. Hou gewoon de verloopdatum in de gaten en stuur net voor het verstrijken van de deadline een reminder. Hoef je ook geen nieuw Tikkie aan te maken.

Bovendien is het sociaal wenselijk om niet direct na een afspraak een Tikkie te sturen. Verstuur de Tikkie niet 10 minuten nadat je het restaurant hebt verlaten, maar wacht hier even mee. Anders kom je alsnog opdringerig over.

Laat een Tikkie lekker zitten en trakteer elkaar gewoon

Dankzij Tikkie zullen er wel wat minder zijn die gewoon een keer trakteren. We hebben allemaal wel een groep vol vrienden of een (sport)team die je gewoon een keer gezellig kan trakteren op een rondje. Zo creëer je misschien ook weer een goed voorbeeld, wat anderen dan weer gaan volgen. Of neem gewoon een keer iemand mee uiteten, de etiquettes schrijven eigenlijk ook voor dat degene die uitnodigt ook betaalt, maar dat is met de komst van Tikkies nogal verwaterd. Een blij gezicht van iemand die hoort dat jij trakteert, is soms veel meer waard dan die paar euro’s. Kortom, ben jij een volwassen (jonge)man en ben je al werkend? Trakteer gewoon lekker om de beurt en laat die paar tientjes zitten. Mochten vrienden jou later niet trakteren, dan kan je ze er altijd nog op wijzen. Grote kans dat ze dit gewoon zullen begrijpen.

Weten hoe dat werkt bij dates? Een datingexpert gaf verschillende redenen waarom je nooit een rekening moeten splitten op een date.