Wanneer ontstaan de meeste relaties?

Grote kans dat je Tinder al helemaal hebt uitgespeeld en het geloof in de liefde wel een beetje hebt opgegeven. Vaak zit er namelijk helemaal niks voor jou tussen en met de dames die je wel naar rechts swipet kom je gewoon niet verder dan een oppervlakkig gesprek over hun leven. Heel frustrerend, maar geef de moed nog niet op.

Uit een Amerikaans Facebook onderzoek uit 2010 en 2011 is er gekeken hoe de verschillende tijden van het jaar het begin en het einde van relaties kunnen beïnvloeden. Zo werden eerst de relatie statussen op Facebook in kaart gebracht, en wat bleek: de dagen rondom Valentijnsdag en Kerstmis zijn goede kansen om je geluk te beproeven. Uit de gegevens kwam namelijk naar voren dat rond deze dagen veel meer mensen een relatie starten.

De dagen, waarop er dus aanzienlijk meer relaties ontstaan, zijn onder andere de Kerstdagen. Zo ontstonden er op  24 december zo’n 28 procent meer nieuwe relaties en op 25 december zo’n 34 procent meer nieuwe relaties. Als klap op de vuurpijl is Valentijnsdag (14 februari) de echte winnaar. Op deze dag vol met liefde zijn er namelijk 49 procent meer nieuwe relaties. Ook de dag na Valentijnsdag doet het goed, op deze dag krijgt namelijk 22 procent een nieuwe relatie.

In welke maanden komen de meeste mensen samen?

Daarnaast is er in het onderzoek ook gekeken naar de maanden waarop de meeste mensen uit de VS bij elkaar komen. Zo zijn er drie verschillende groepen gemaakt onder de Facebook gebruikers: jonger dan 25 jaar, tussen 25 en 44 jaar en 45 jaar en ouder. Voor elk van deze leeftijdsgroepen zijn de procentuele veranderingen in relaties voor iedere dag in 2010 en 2011 berekend en gegroepeerd in maanden.

wanneer ontstaan meeste relatie begin

Uiteindelijk bleek het voor alle leeftijdsgroepen in de zomermaanden slecht nieuws te zijn, want in 2010 en 2011 waren de maanden mei tot en met augustus de maanden waarin de meeste mensen uit elkaar gingen. Tot slot bleek februari voor de leeftijdsgroep onder de 25 jaar wel een goede maand te zijn. Want hierin kwamen de meeste mensen bij elkaar en dat had natuurlijk alles te maken met Valentijnsdag.

Hebben de dagen van de week ook invloed?

De dagen van de week hebben volgens het onderzoek ook invloed op relaties. Zo zijn zondag, maandag en dinsdag belangrijke dagen voor nieuwe romantiek, terwijl de dagen in de aanloop naar het weekend juist zorgen voor meer relatie breuken, met een piek op vrijdag en zaterdag onder de oudere leeftijdsgroepen. Onder de jongere mensen uit het onderzoek was dit patroon vergelijkbaar, alleen zat het dieptepunt juist op donderdag en vrijdag. Genoeg andere kansen dus, naast die vier dagen die het goed doen.