1. Wanneer wetenschap zegt dat het tijd is

Ongeacht je mening over dit onderwerp, het is moeilijk om te discussiëren met de wetenschap. Zoals klinisch psycholoog Dr. Carla Manly uitlegt kan een verslavende feelgood hormoon vrijkomen als we dingen doen zoals seks hebben. “Wanneer seksualiteit vroeg in een relatie voorkomt, wordt de relatie gebaseerd op de onbewuste verslaving aan de hoogtepunten van de neurochemicaliën die worden gecreëerd tijdens seks en orgasme,” legt ze uit.

Wanneer de seksualiteit afneemt kunnen de partners de negatieve gevoelens (verdriet, depressie, eenzaamheid) associëren met hun partner. De partners kunnen dan mogelijk onbewust hun partner hiervoor vermijden of beschuldigen. Als een relatie is gebouwd op seksualiteit, zoals veel relaties zijn, duurt de relatie mogelijk niet langer dan zes tot twaalf maanden. – Dr. Carla Manly

“Wanneer het vroege stadium van verliefdheid gebaseerd is op vriendschap en gemeenschappelijke interesses in plaats van seks zelf, creëert een stel bewust en onbewust manieren om gezonde verbindingen te behouden zonder te vertrouwen op de hoogtepunten van de seks.” Bij een sterke vriendschap komt dopamine, serotonine en oxytocine vrij die zorgt voor een duurzame en voortdurende verbinding. Kortom, breng de eerste maanden van je relatie door met iets anders dan Netflix en Chill.

2. Wanneer je verbinding hebt gemaakt op andere niveaus

Samen boodschappen doen of samen koken kan jullie dichter bij elkaar brengen. Als dit goed gaat en je weet dat het goed zit kun je naar de volgende stap gaan. De seksuele spanning en chemie zal groter worden. Het is als het sparen voor iets dat je heel graag wilt. Als je het dan eindelijk hebt, is het nog beter! Ook als is het soms nogal lastig om je lusten te onderdrukken – het is beslist ’t proberen waard.

3. Wanneer je er zin in hebt

Volgens seksuoloog Dr. Jess O’Reilly is het belangrijk dat je het eens bent met elkaar dat het tijd is om seks te hebben. “Wat het belangrijkste is om te beslissen wanneer je voor het eerst seks hebt met een nieuwe partner, is dat je allebei aan boord bent”, zegt ze.

Je wilt geen druk uitoefenen op een partner en je wilt geen spel spelen om je partner te laten wachten. Als je meteen seks wilt, omdat je het ziet als iets waar geen emoties aanpas komen maar je partner wil wachten, is het waarschijnlijk dat je niet seksueel compatibel bent. Hoewel seksuele compatibiliteit iets is dat je cultiveert, zijn de seksuele waarden van sommige mensen simpelweg te uiteenlopend. Je hebt het geluk om dit al vroeg te ontdekken, zodat je kunt beslissen om er mee door te gaan of eraan te werken.

Hulp nodig bij een leuke date? Door deze 10 tips wordt je date veel!