Natte groente en nat fruit in de koelkast heeft grotere kans op bacteriën

WebMD geeft aan dat het wassen van groenten en fruit, het daarna niet drogen ervan en het vervolgens wel in de koelkast leggen, de kans kan vergroten dat er bacteriën op groeien. Volgens de University of Iowa Health Care kunnen bacteriën onder bepaalde omstandigheden floreren. Net zoals wij mensen voedingsstoffen uit fruit en groenten halen, kunnen bacteriën dat ook. Bovendien bevatten deze voedingsmiddelen al water en vocht, die bacteriën kunnen helpen groeien. Dus als je daarbovenop nog extra vocht toevoegt door ze te wassen kan dat een zeer gunstige omgeving voor groei van bacteriën creëren. De universiteit stelt zelfs dat “verse groenten en fruit een hoog risico lopen op bacteriële besmetting” en moedigt aan om producten op de juiste manier te bewaren om zo de kans hierop te verkleinen.

Om de kans te verkleinen dat bacteriën op je groenten en fruit groeien, raadt WebMD aan om te wachten met wassen tot vlak voordat je gaat eten. Mocht je het toch eerder willen wassen, dan is het belangrijk dat je alles wat is gewassen grondig wordt gedroogd voordat het in de koelkast gaat.

Ook biologisch eten moet je wassen

Ondanks al het bovengenoemde is het wassen van groenten en fruit op zich is wel degelijk belangrijk, ook al heb je biologische groenten of fruit. Deze bevatten dan wel geen chemische bestrijdingsmiddelen, maar kunnen wel degelijk parasieten of bacteriën bevatten.

groenten of fruit niet wassen wanneer

Bij het meeste eten dat niet biologisch is, worden wel nog steeds chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Deze middelen worden door de industrie aangemerkt als ‘veilig’. Al blijven het lichaamsvreemde stoffen, waarvan je nooit helemaal weet wat de uiteindelijke effecten zullen zijn. Een ander ‘probleem’ is dat heel veel groenten en fruit uit het buitenland komt. En dan vaak ook nog uit landen waar de regels voor het gebruik van pesticiden wat minder strikt opgevolgd worden dan wij gewend zijn.

Tip voor het wassen van jouw groenten en fruit

Bovendien hebben groenten en fruit een hele weg afgelegd voordat ze uiteindelijk bij jou in huis komen. Het is dan ook niet gek als er hier en daar wat vuil op is gekomen. Het is belangrijk dat je je groenten en fruit even goed schoonmaakt voor je ervan gaat genieten. Je kunt ze onder de kraan schoonspoelen met alleen water. Het gebruik van bijvoorbeeld zeep, azijn en citroensap is overbodig.

Naast de chemische bestrijdingsmiddelen, kan op groenten en fruit ook andere viezigheid zitten. Denk hierbij aan bacteriën of virussen, zoals salmonella, listeria of E.coli. Zo kan je bij selderij en prei het best de boven- en onderkant eraf snijden en daarna nog een keer doormidden. Daarna zet je de groente rechtop in een bak met ijswater en laat je dat ongeveer een kwartier staan. Na het kwartiertje zal je de ‘troep’ op de bodem terugvinden.