Partneralimentatie: wat, wanneer en hoeveel moet je betalen?

Bij alimentatie denken de meeste mensen waarschijnlijk meteen aan kinderalimentatie. Maar partneralimentatie is ook een belangrijke factor in veel scheidingen. Dit speelt wanneer een van de ex-partners onvoldoende inkomsten heeft om zelfstandig rond te komen. De ex-partner met het hogere inkomen betaalt dan een bedrag aan de ander om het levensonderhoud te garanderen.

De partner die alimentatie wil, heeft in principe recht op 60% van het nettogezinsinkomen. In een gezin leven is stukken goedkoper dan als alleenstaande. De rechter gaat er dus vanuit dat 60% van het nettogezinsinkomen genoeg is. Uiteindelijk zal de rechter moeten bepalen in hoeverre de persoon die alimentatie moet betalen ook daadwerkelijk in staat is om hieraan te voldoen.

Volgens de nieuwe regels (1 januari 2020) hoef je partneralimentatie niet meer levenslang te betalen. De maximale duur is nu vijf jaar. Heb je minder dan tien jaar samengewoond, dan is de termijn zelfs nog korter. Partneralimentatie is alleen van toepassing als je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had. De hoogte van de partneralimentatie wordt in overleg bepaald, maar kan ook door een rechter worden vastgesteld als jullie er samen niet uitkomen. Elk jaar wordt dit bedrag aangepast op basis van de loonstijgingen.

Kinderalimentatie: verantwoordelijkheid naar de toekomst

Kinderalimentatie is de financiële bijdrage die een ouder moet leveren voor de kosten van opvoeding en verzorging van de kinderen. In Nederland ben je verplicht om je kinderen financieel te ondersteunen tot ze 21 jaar oud zijn. Tot hun 18e gaat dit om de opvoedings- en verzorgingskosten. Van 18 tot 21 jaar betreft het levensonderhoud en studiekosten. Is je kind na zijn of haar 21e nog steeds niet in staat zichzelf te onderhouden? Dan blijf je als ouder verantwoordelijk voor financiële ondersteuning.

In een gemiddeld gezin met twee kinderen en een modaal inkomen kost een kind volgens het NIBUD per maand ongeveer € 400. Op basis van het alimentatienormen rapport komt de alimentatie dan per kind uit op € 140 per maand. Meestal liggen de bedragen voor kinderalimentatie tussen de € 100 en € 500 per kind, per maand.

Net als bij partneralimentatie maak je samen afspraken over de hoogte van de kinderalimentatie. Kom je er niet uit, dan kan de rechter ingrijpen en een beslissing nemen. Ook hier geldt dat de alimentatie bedragen jaarlijks stijgen in lijn met de loonontwikkelingen.

Hoe vertel je het je kinderen?

Scheiden is een zware stap, en kinderen hierin betrekken kan hartverscheurend zijn. Het is belangrijk om open en eerlijk te zijn tegen je kinderen, hen te verzekeren van jullie liefde en te benadrukken dat de scheiding niets te maken heeft met hen.

Sommige ouders blijven in een ongelukkige relatie voor de kinderen. Hoewel dit een goed idee lijkt, kan het voor kinderen vaak schadelijker zijn om in een omgeving vol spanningen en conflicten op te groeien. Een respectvolle scheiding, waar beide ouders betrokken en liefdevol blijven, kan uiteindelijk een gezondere omgeving aan de kinderen geven.