Hoelang gaat een dekbed precies mee?

De levensduur van jouw dekbed hangt van verschillende factoren af. Dit kan te maken hebben met de kwaliteit van je dekbed, hoe vaak jij jouw dekbed daadwerkelijk gebruikt, of er huisdieren op slapen en aan hoeveel je transpireert in bed. Zoals je namelijk vast wel weet, zweet je enorm veel in bed. Je verliest zo’n 3 liter zweet per week! Ja, dat lees je goed.

Dat klinkt niet heel erg lekker natuurlijk. Al deze liters vocht kunnen nergens anders naartoe dan je hoofdkussen, matras en je dekbed. Aangezien het dekbed na tien jaar zoveel heeft geleden, is het dan ook wel eens tijd voor vervanging.

Hoelang gaat een dekbed mee?

Waarom moet je het dekbed dan vervangen?

Het dekbed wordt door de jaren heen dus erg smerig, onder andere door al het vocht dat je verliest. Niet alleen is dit gewoon niet erg smakelijk, maar er kunnen hierdoor ook bacteriën in je dekbed komen. Dat kan invloed hebben op je gezondheid. Daarnaast moet je je dekbed na zo’n tien jaar vervangen door simpelweg de slijtage. Het tijk en de vulling aan de binnenkant kunnen slijten en worden hierdoor dunner. Dit kan als gevolg hebben dat je dekbed niet meer goed kan isoleren. Het kan zijn dat je dan minder snel in slaap valt door de kou, of in de nacht erdoor wakker wordt.

Wat kan je doen om het slijten te vertragen?

Wanneer je een nieuw dekbed hebt aangeschaft is het handig om het dekbed wekelijks (het liefst dagelijks) laat luchten. Hierdoor gaat het vocht grotendeels uit het dekbed. Ook is het verstandig om om het jaar je dekbed 180° te draaien. Hierdoor voorkom je snelle slijtage aan één kant. Een aantal keer je dekbed met de hand opschudden kan ook zeker geen kwaad.

Hoelang gaat een dekbed mee?

Heb jij enig idee hoelang je jouw dekbed eigenlijk al hebt? Om zeker te weten of jouw dekbed versleten is ja of nee hebben wij een leuk trucje voor je. Pak je dekbed en houd hem omhoog voor het raam. Zie je geen licht van buiten door het dekbed heen komen? Dan kan het dekbed nog wel even blijven liggen. Zie je al het buitenlicht door het dekbed heen schijnen? Dan is het nu toch eens tijd om een nieuwe aan te schaffen.