Wat is rijk zijn?

Wat betekent het nou eigenlijk, rijk zijn? Zoals gezegd, dat hangt er maar net van af aan wie je dat vraagt. Voor de persoon die elke maand de eindjes aan elkaar moet knopen, is iemand met een beetje spaargeld op de bank al behoorlijk rijk. Maar iemand met een aantal ton op de bank, ziet een miljonair misschien pas als ‘rijk’. Rijkdom lijkt dus vooral een vaag begrip te zijn. Maar wat zeggen de cijfers eigenlijk over de financiële staat van Nederland?

Het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) geeft aan dat 3,5% van de Nederlandse huishoudens een vermogen heeft van meer dan een miljoen euro. Dit zijn zo ongeveer 278.000 huishoudens. Mocht je je verbazen over de hoeveelheid huishoudens met zo’n hoog vermogen: in deze berekening zit niet puur en alleen het ‘geld’. Ook wordt de waarde van bezittingen meegeteld, dus bijvoorbeeld ook het huis en de hypotheekschulden.

Deze definitie is zeker niet voor iedereen haalbaar

Maar goed, de meesten van ons hebben dus zeker geen miljoen op de bank staan of verstopt in de waarde van onze bezittingen. Gebaseerd op cijfers uit 2021, heeft het CBS berekend dat het gemiddelde Nederlandse huishouden een mediaan vermogen van € 87.400,- heeft. Nu denk je misschien dat dat als nog een aardig hoog bedrag is. Maar ook in deze berekening zitten dus bezittingen ingecalculeerd. Als we de focus leggen op puur en alleen de financiële bezittingen, zoals de bankrekening of aandelen, is het gemiddelde zo’n € 20.000,- per huishouden.

 

Hoe zit het met de armoede in Nederland?

Maar om in perspectief te brengen wat het betekent om rijk te zijn, moeten we ook kijken naar het andere uiterste. Je hoort vast niet voor het eerst dat er behoorlijk wat armoede in ons land leeft, en dat is natuurlijk vreselijk. In Nederlands word je gezien als ‘arm’ wanneer je niet genoeg geld hebt om aan basisbehoeften te voldoen. Hier hoort eten, drinken en een dak boven je hoofd onder.

Daarnaast neemt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het berekenen van de armoedegrens ook nog kosten voor sociale uitspattingen mee, zoals het kunnen hebben van een sportlidmaatschap bij een sportschool of sportvereniging. In 2023 lag deze armoedegrens op € 1533,-. Het feit dat werkelijk alles in prijs blijft stijgen, zorgt er dus ook voor dat steeds minder mensen de basisbehoeftes kunnen betalen, waardoor de armoedegrens ook steeds meer toeneemt.

Rijk zijn verschilt per persoon

Dus wanneer ben je nou precies rijk? Voor de één zou dit kunnen betekenen dat je aan je basisbehoeften kunt voldoen en daarbij nog wat geld opzij kunt zetten om te sparen. Voor de ander betekent het weer dat je naast sparen ook nog op vakantie kunt gaan. Rijk zijn blijft dus een aardig subjectieve invulling. Het antwoord op de vraag lijkt dus vooral terug te vallen op wat je zelf onder rijkdom verstaat en in hoeverre geld daar dan écht het centrale punt in speelt.

Lees verder: ‘Lachend’ geld verdienen: wat is het gemiddelde salaris van een orthodontist?