Waarover kan je nog meer onderhandelen bij een nieuwe baan?

Voor veel mensen is het onderhandelen over belangrijke onderwerpen tijdens het solliciteren naar een nieuwe baan een bron van angst en onzekerheid. Het idee van zelfpromotie en het bespreken van persoonlijke wensen kan overweldigend zijn, en dat al helemaal tijdens een sollicitatiegesprek. We kunnen ons allemaal wel voorstellen dat gesprekken als deze uitdagend en spannend zijn, maar toch is het cruciaal om je te beseffen dat onderhandelingen een normaal en essentieel onderdeel zijn van het sollicitatieproces. Het kan je namelijk helpen om je toekomstige positie en arbeidsvoorwaarden beter af te stemmen op je persoonlijke behoeften en ambities.

Het is echter ook belangrijk om de juiste balans te vinden en realistische verwachtingen te hebben. Naast het salaris, zijn er nog meer belangrijke onderwerpen die je aan kunt snijden tijdens het sollicitatiegesprek. Wij hebben er drie voor je op een rijtje gezet.

Werktijden

Een belangrijk onderwerp om over te onderhandelen bij het solliciteren naar een nieuwe baan zijn de werktijden. Met name de mogelijkheid tot flexibele werktijden. Het kan zijn dat het voor jou op dit moment nog niet nodig is om flexibele werktijden te hebben. Toch is het goed om daar wel alvast over te informeren tijdens het sollicitatiegesprek.

Stel, je bent over een paar jaar toe aan kinderen dan kan zijn flexibele werktijden van grote waarde. Ongeacht of er kinderen in jouw toekomstbeeld zitten, is het zinvol om te onderzoeken of jouw werkgever bereid is om flexibele werktijden toe te staan. Steeds meer bedrijven experimenteren met een vierdaagse werkweek, dus het is de moeite waard om te informeren naar de opties voor flexibel werken.

Vakantiedagen en andere mogelijkheden

Een ander punt om te bespreken zijn de vakantiedagen. Het lijkt misschien vroeg om al tijdens een sollicitatiegesprek te beginnen over de vakantiedagen, toch is het hebben van rust en vakantie ontzettend cruciaal als het gaat om het welzijn en productiviteit. Hoewel er wel veel werkgevers zijn die extra dagen vrij geven, zijn de standaard wettelijke vakantiedagen in Nederland maar beperkt. Overweeg daarom om te onderhandelen over meer vakantiedagen, vooral als het salaris niet aan je verwachtingen voldoet. Het zijn soms juist de ‘kleinere’ voordelen als extra vrije dagen die een waardevolle aanvulling zijn op het totale pakket.

Thuiswerken

De laatste jaren hebben we natuurlijk allemaal kennis moeten maken met het thuiswerken. Alhoewel dat voor de één een stuk praktischer was dan voor de ander, lijken de bedrijven over het algemeen tevreden te zijn geweest over de blijvende productiviteit van de werknemers. Je ziet dan ook steeds vaker dat bedrijven het thuiswerken of hybride werken aanmoedigen. Het is daarom ook helemaal geen vreemd onderwerp om naar te informeren tijdens het sollicitatiegesprek. Als jij de voorkeur geeft aan een combinatie van thuiswerken en werken op locatie, is het belangrijk om dit vroeg in het proces met je werkgever te bespreken. Het is zelfs raadzaam om dit te bespreken voordat je een definitief contract ontvangt.

Lees ook: 10 goedbetaalde banen waar (vaak) geen diploma voor nodig is.