Een vintage horloge kan een goede investering zijn

Net zoals je een supercar niet koopt om er dagelijks mee te rijden, zo koop je ook geen vintage horloge om naar je werk te dragen. Het is vaak juist vanwege de verwachte prijsstijging dat zo’n horloge de moeite waard is. Het kopen van zo’n klokje is dan ook niet het meest spannende onderdeel. Veel horlogeverkopers hebben vintage modellen, maar niet elk klokje is de moeite waard.

Er zijn zoveel heldere, glanzende uurwerken die je kunt kopen bij gerenommeerde retailers, die nog steeds al hun papieren hebben en waarvan je weet dat ze al hun originele onderdelen hebben, dus waarom een vintage kopen? Volgens Adrian Hailwood, de senior horlogespecialist bij het Britse veilinghuis Dreweatts, heeft een vintage horloge weliswaar niet dezelfde betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van een modern klokje, maar is het aanschaffen ervan zeker het overwegen waard. Voordat je jouw bankrekening gaat plunderen is het van belang om de voor- en nadelen tegen elkaar weg te zetten.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een vintage borloge?

Een van de belangrijkste adviezen wanneer je een vintage horloge gaat kopen, is je ervan te verzekeren dat het een origineel exemplaar betreft. Dat lijkt eenvoudig, maar vraag altijd om documentatie zodat je het een en ander kan controleren. Een ander belangrijk advies is te letten op de kwaliteit. Je kan beter meer geld uitgeven aan een eenvoudig model wat in een goede staat verkeerd, dan een exclusief model wat goedkoper is, maar wel gebreken bevat. Er is echter meer waar je op moet letten.

vintage horloge kopen

Wat moet je wel en niet niet doen?

Een bijzonder klokje klinkt wellicht interessant, maar houd er rekening mee dat zo’n uniek exemplaar ook duurder is om te laten repareren. Nu is het laten repareren van een uurwerk geen probleem, het vervangen van de wijzerplaat is wellicht minder slim.

Wees kritisch en durf vragen te stellen. Koop je een klokje op een veiling, wees dan overtuigd van de kwaliteit van het aangeboden horloge. Vaak koop je zo’n klokje zonder de gebruikelijke garantie en dus is het raadzaam om alle beschikbare informatie te achterhalen. Koop in ieder geval geen klokje, puur vanwege de emotionele waarde.

Let er bij de koop van een vintage horloge op dat er documentatie bij wordt geleverd. Ook de doos waar het horloge in zit kan van belang zijn om het authentieke karakter te bevestigen. Nu zal je echt niet bij elk klokje van 50 jaar oud (of ouder) nog een kassabon aantreffen, maar het kan zinvol zijn om te informeren naar ondersteunende documentatie.