Hoewel er geen officieel bevestigde reden is waarom herenoverhemden aan de rechterkant knopen hebben en die van vrouwen aan de linkerkant, zijn er een aantal ideeën over deze kwestie. De meeste ideeën komen vanuit de geschiedenis. Way back.

Waarom zitten de knopen en ritsen bij mannenkleding aan deze kant?

De eerste reden waarom gedacht wordt dat het mannelijke overhemd de knopen rechts heeft, is omdat hun kleding traditioneel wapens bevatte. Chloe Chapin, modehistoricus en Harvard University Ph.D. kandidaat in Amerikaanse studies, vertelde eerder aan Today: “Ik denk dat het belangrijk is om je af te vragen over welke periode we het hebben, aangezien knopen van overhemden en jasjes een relatief nieuw fenomeen zijn. Maar over het algemeen zijn veel elementen van herenmode terug te voeren op het leger.”

Een herenzwaard werd altijd aan de linkerkant gedragen, zodat het met de rechterhand kon worden getrokken. Als een jas rechts over links wordt dichtgeknoopt, zou het handvat van het zwaard waarschijnlijk in de opening van de blouse blijven haken als het getrokken wordt, dus elke serieuze zwaardvechter zou een tuniek eisen die links over rechts dichtknoopte. Vanuit daar werd het ook doorgevoerd in andere kledingstukken.

waarom knopen voor mannen aan de andere kant zitten

Overhemd

Blauw €129 Shop nu

Waarom zitten de ritsen en knopen bij vrouwenkleding dan andersom?

Voor de mannen is het nu wel duidelijk waarom ze aan de rechterkant zitten, maar waarom hebben de vrouwen dat dan niet? Ook omdat meerderheid rechtshandig is, is het niet logisch waarom de knopen en ritsen aan de andere kant zitten.

Sommige historici en mode-experts denken dat dit ook te maken heeft met gewoonten uit het verleden, toen rijkere vrouwen, die zich nieuwe mode zoals knopen konden veroorloven, door iemand anders zouden worden gekleed.

Melanie M. Moore, oprichter van het damesblousemerk Elizabeth & Clarke, vertelde ook aan Today: “Toen knopen in de 13e eeuw werden uitgevonden, waren ze, zoals de meeste nieuwe technologie, erg duur. In die tijd kleedden rijke vrouwen zich niet zelf, dat deed het dienstmeisje van hun vrouw. Omdat de meeste mensen rechtshandig waren, was het gemakkelijker voor iemand die tegenover je stond om je jurk dicht te knopen.”

Check hier ook 20 kledingstukken die een man dient te hebben anno 2021-2022.