Tijdens het slapen overkomt het je wel zo’n drie tot vijf keer per nacht: je krijgt ‘een harde’. Vreemd, want je ligt gewoon te slapen, dus wat kan er nou zo opwindend zijn? Je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken want het is hartstikke gezond dat dat gebeurt. Ook heeft de wetenschap een logische verklaring voor dit fenomeen. Er zijn namelijk drie duidelijke redenen te vinden.

1. Je slaapcyclus

Sergio Diez Alvarez is werkzaam voor ‘The Maitland and Kurri Kurri Hospital’ aan de Universiteit van Newcastle United. Hij legt uit wat de oorzaak is in een post op The Conversation: ‘Het komt voor wanneer bepaalde delen van de hersenen worden geactiveerd. Slaap bestaat uit verschillende cycli van REM en niet-REM (diepe) slaap. Tijdens de REM-slaap is er een verschuiving in het dominante systeem dat wordt geactiveerd. We gaan van sympathische (vechten en vluchten) stimulatie naar parasympathische (rust en verteren) stimulatie.’

2. Testosteron

Een andere reden, volgens Alvarez, is testosteron. ‘Van testosteron, dat ’s ochtends op het hoogste niveau is, is ook aangetoond dat het de frequentie van het ‘hard worden’ verhoogt.

3. Je moet plassen

Volgens wetenschappers komt het ook voor omdat je lichaam probeert aan te geven dat je moet plassen. Waarschijnlijk is dit iets wat je instinctief ook al beseft. Na het urineren het dan ook snel verdwenen. ‘Het is waarschijnlijker dat het onbewuste gevoel van de volle blaas de zenuwen stimuleert die naar de wervelkolom gaan en deze reageren direct door een spinale reflex te genereren’, voegt Alvarez eraan toe.