Myokymie: waardoor krijg je een trillend ooglid?

Nader Iskander is een oogarts met meer dan twintig jaar ervaring en legt uit dat oogtrekkingen eigenlijk gewoon het aanwakkeren is van neuronen. Deze neuronen zorgen er dus uiteindelijk voor dat de spieren rond het oog en ook de ooglidspieren gaan trillen. Normaal gesproken is het trillende gevoel in een van de bovenste buitenste oogleden, maar het kan ook in een van de oogspieren aanwezig zijn. Verder kunnen ze dus ook in duur verschillen. Zo kan het van een keer per dag tot meerdere keren per dag gaan of over een periode van een paar dagen. Maar nu gaan we kijken naar de mogelijke redenen van een trilelnd ooglid:

 

1. Spanning

Stress en spanning kan een belangrijke en veelvoorkomende oorzaak zijn voor een trillend ooglid. Alle spanning die in je lijf is opgebouwd kan er namelijk voor zorgen dat je ooglid gaat trillen.

2. Vermoeide ogen 

Een andere oorzaak voor een trillend ooglid is het hebben van vermoeide ogen. Net als met stress, kan je ooglid gaan trillen als je veel inspanning geleverd hebt. Bijvoorbeeld als je lang achter een computer hebt gezeten of auto hebt gereden.

waarom trilt mijn oog zo

3. Tekort aan voedingsstoffen

Een tekort aan vitamine B12 en magnesium kunnen ook een rol spelen bij het hebben van een trillend ooglid. Alhoewel het nooit wetenschappelijk bewezen is dat een ooglid gaat trillen door een magnesium tekort, zijn er wel veel ervaringen van mensen die dankzij het gebruiken van magnesium geen last meer hebben van deze trillingen.

4. Overmatig gebruik van cafeïne of alcohol

Het drinken van koffie kan ervoor zorgen dat je hartslag omhoog gaat. Daarbij versnelt het ook nog eens de stofwisseling en heeft het een activerende werking op bepaalde spieren, en zo dus ook de spieren van je ooglid. Het verminderen van alcohol en koffie helpt niet alleen bij trillende oogleden, maar ook als je veel stress ervaart.

5. Allergieen 

Mensen die last van hooikoorts hebben, hebben vaak last van geïrriteerde oogleden, jeuk en tranende ogen. Tijdens het in je ogen wrijven als je last van hooikoorts hebt, komt er histamine in het ooglidweefsel vrij. Het vrijkomen van histamine kan uiteindelijk een trillend ooglid veroorzaken.

6. Droge ogen

Door het vele knipperen kunnen je ogen droog worden en hierdoor kan je ook weer last krijgen van oogtrekkingen. Het gebruiken van oogdruppels kan hierbij goed helpen.

Het is dus verstandig om stress zo erg mogelijk te verlichten waardoor je oogtrekkingen vanzelf verminderen. Beperk cafeïne en alcohol en zorg ervoor dat je met water goed gehydrateerd blijft. Vooralsnog lijkt een gebrek aan slaap een van de belangrijkste oorzaken van oogtrekkingen stelt Ashley Katsikos, een specialist voor droge ogen van de Golden Gate Eye Associates. Zorg dus voor voldoende rust en voorkom zo die vervelende oogtrekkingen.