Vitaminepillen uit groenten en fruit of uit supplementen?

De gemiddelde Nederlander spendeert veel geld aan het kopen van supplementen. Al met al gaven we met elkaar in 2018 ongeveer 134 miljoen euro uit aan vitaminepillen. Het innemen van dit soort supplementen lijkt een verstandige keuze ter aanvulling of vervanging van onze dagelijkse maaltijd. Het slikken van voedingssupplementen lijkt een effectieve keuze voor iedereen die te weinig vitamines binnen krijgt uit voedsel, bijvoorbeeld omdat je niet van groente of fruit houdt. Het advies van deskundigen laat echter weinig aan de verbeelding over: het slikken van vitaminepillen is lang niet zo effectief als we denken. Zelfs als je weinig groente of fruit eet, is de kans dat je aan vitaminetekort leidt klein. Dat daadwerkelijke tekorten kunnen worden verholpen door het slikken van aanvullende supplementen is volgens deskundigen ook onzin.

 

Waarom kan het slikken van vitaminepillen slecht zijn?

Natuurlijk heeft ons lichaam vitamines nodig. Dat de beste manier om deze binnen te krijgen via voedsel is, is bij de meeste mensen ook bekend. Dat het slikken van aanvullende supplementen schadelijk kan zijn voor het lichaam, weten veel mensen echter niet. De suggestie dat de overtollige hoeveelheid vitamines vanzelf door het lichaam wordt afgebroken of uitgeplast gaat namelijk niet altijd op. Voorbeeld: een deel van de overtollige hoeveelheid vitamine C wordt door de nieren direct weer in het bloed opgenomen. Een te hoog gehalte vitamine C kan vervolgens leiden tot bijvoorbeeld darmklachten of nierstenen. Een overtollige hoeveelheid vitamine C is bovendien ook snel bereikt: de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is bijvoorbeeld 70 milligram, terwijl veel supplementen al 1000 milligram bevatten.

vitaminepillen slecht voor je gezondheid

Voor wie wel?

Voor bepaalde groepen kan het gebruik van voedingssupplementen wel degelijk zinvol zijn. Als je lichaam vanwege medische redenen bijvoorbeeld lastiger vitamines opneemt, is het gebruik van vitaminepillen vaak wel de oplossing. Deze mensen kampen, in tegenstelling tot mensen die een gezonde opname en regulatie van voedingsstoffen hebben, vaak wel met tekorten. Een voorbeeld hiervan zijn mensen die vegetarisch eten en daarom essentieel voedingsstoffen tekort komen. Hen wordt vaak geadviseerd om extra vitamine B12 te slikken. Zwangere vrouwen en mensen met een donkere huidskleur doen er goed aan om extra vitamine te slikken. Dit is aan te raden bij bijvoorbeeld een tekort aan vitamine D.