Waarom is een Rolex horloge zo duur?

Wil je een echte Rolex om je pols hebben, dan zul je jouw portemonnee moeten trekken. Met een beetje geluk tref je er een die je voor iets meer dan drieduizend euro kan aanschaffen, maar normaliter liggen de prijzen van de echt interessante modellen een stuk hoger. En dan nog maar hopen dat je een Rolex horloge voor de retailprijs op de kop kan tikken.

 

Het begin van Rolex

Om te begrijpen waarom een Rolex herenhorloge zo duur is, moet je even terug in de tijd. Aan het begin van de vorige eeuw was de wereld volop in beweging en veranderde ook de behoeftes van de meeste mensen. Zo ontstond ook de behoefte om op elk moment van de dag te weten wat de tijd was. Het grote probleem was dat de horloges in die tijd weinig accuraat waren en over de vormgeving zullen we het maar helemaal niet hebben.

Hans Wildorf, de oprichter van Rolex

In 1905 krijgt een zekere Hans Wildorf een prima idee om bovenstaande problemen aan te pakken en op te lossen. Een gat in de markt dus, volgens de Londenaar en hij richt de firma Rolex op. Het doel wat hij voor ogen had was simpel, maar ambitieus. Hij wilde gewoon goede horloges maken die zowel functioneel als stijlvol zouden zijn. Dat moest kunnen dacht hij en hij liet de benodigde kleine onderdelen uit Zwitserland halen. In zijn pogingen om chronometrische precisie te kunnen leveren slaagde hij. Niet veel later, in 1910, kreeg Rolex het Swiss Certificate of Precision uitgereikt. Het felbegeerde Class A Certificate volgde niet veel later en de reputatie van Rolex als uitzonderlijk goed klokje was gevestigd. In amper negen jaar tijd, verhuisde Rolex naar Zwitserland en sindsdien is het bedrijf daar gebleven.

Rolex tekort wachttijd

Voor winnaars en avonturiers

De zorgvuldig opgebouwde reputatie maakte het mogelijk om een flink prijskaartje aan de klokjes te hangen. Van enige concurrentie was geen sprake en de vraag was duidelijk aanwezig. Dat wil niet zeggen dat ze bij een Rolex herenhorloge gingen wachten op het grote geld. De ontwikkeling van kwalitatief uitstekende herenhorloges voor vermogende klanten ging onverminderd door. Zo verscheen de Rolex Oyster in 1926 voor het eerst. Het was het eerste horloge van Rolex wat echt waterdicht was en dit model verstevigde nogmaals de positie van Rolex als horlogemaker. Van enig gevoel voor marketing was ook toen al sprake. Zo liet men een Britse zwemster het kanaal oversteken met een Rolex Oyster om haar pols om aan te tonen hoe goed het horloge eigenlijk was. Mede hierdoor vestigde Rolex de naam als het horloge voor sporters en winnaars.

Rolex de marktleider

Anno 2021 is er eigenlijk weinig veranderd aan de reputatie van het Zwitserse horlogemerk. Het merk is nog altijd de marktleider in het topsegment van de markt voor herenhorloges en dat zal de komende jaren ook zo blijven. De horloges zijn ongeëvenaard wat betreft het ontwerp en de accuraatheid. Bijkomend verkoopargument is dat de horloges handgemaakt zijn. Ook dat geeft een extra waarde en een reden waarom een Rolex horloge zo duur is. Voor een handgemaakt maatpak betaal je immers ook enkele duizenden euro’s.