Oorpijn door een oorinfectie 

Oorpijn kan erg vervelend en soms ook wel zeer pijnlijk zijn. Meestal is een ontsteking of druk op het oor hier de oorzaak van, zoals tijdens het vliegen. Volgens de Mayo Clinic raken de buisjes van je oor verstopt en ontstoken tijdens een griep of verkoudheid. Hierdoor kunnen bacteriën in het middenoor vast komen te zitten die weer oorinfecties als gevolg heeft. Vaak krijg je deze dan in combinatie met andere symptomen zoals koorts en duizeligheid. Mocht je toch wel heel erg vaak in de ochtend wakker worden met oorpijn? Dan kan hier nog een andere reden achter zitten.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention kunnen de problemen in het midden- en binnenoor de manier waarop je hoort beïnvloeden. Daarbij kun je bijvoorbeeld ook pijn aan je oor krijgen door de druk op je oorkraakbeen of kaakgewrichten, zoals wanneer je met je oor op je kussen slaapt. Vaak komt oorpijn in de ochtend dus door de manier waarop je op je kussen ligt, dus vooral de zijslapers onder ons hebben hier veel last van. Het buitenste deel van je oor wordt als het ware op de kussen gedrukt, waardoor er dus druk gaat ontstaan die leidt tot zwelling en pijn aan de buitenkant van het oor.  Zo stelt de Body Fix Clinic dat dit vooral veel voorkomt bij de zijslapers die een verkeerd kussen gebruiken.

waarom last van oorpijn vaak

Pijn aan het kraakkopje

Het TMJ (temporalmandibular joint) is een scharnier die je kaak aan beide kanten met je schedel verbindt. Het kan soms voorkomen dat je kaak openklapt wanneer je gaapt of ervoor zorgt dat je kaak op zijn plaats klikt. Verdere klachten kunnen ook gezichtspijn, pijn in en rond je oor, moeite met kauwen en pijn en gevoeligheid van de kaak zijn.

Volgens het artikel Head and Neck Surgery in JAMA Otolaryngology kan het urenlang op een oor slapen zelfs een traumatische impact hebben op het kaakgewricht. De TMJ-gerelateerde oorpijn is in de ochtend en in de nacht meestal het ergst. Maar wat kan je hier het beste aan doen? Deskundigen raden aan om gedurende een paar weken een dieet te volgen met zacht voedsel, zodat je zo min mogelijk in beweging komt met je kaak. Een bijtbeschermer dragen tijdens het slapen kan verder ook helpen om tandenknarsen of kaakbewegingen te voorkomen.

De meest voorkomende oorzaak van oorpijn is dus een ontsteking van de gehoorgang of een ontsteking van het middenoor. Maar soms kan deze pijn dus ook ontstaan door bijvoorbeeld een aandoening in je mond of aan je amandelen of door het constant op een oor slapen.