Plassen is goed, maar niet onder de douche

De arts is behoorlijk actief op social media en heeft op TikTok zo’n 85.000 volgers. Zij stelt dat het urineren onder de douche een slechte gewoonte is, ook al zijn we in feite getraind om te gaan plassen zodra we water horen stromen. Je hersenen verbinden dus in feite het geluid van stromend water met het legen van de blaas. Een klein Pavlovje dus. Maar juist dat maakt het gevaarlijk. Vooral voor vrouwen schijnt dat van groot belang te zijn.

@dr.teresa.irwin I said what I said!  Unless you’re struggling with total bladder emptying you need to hear this #bladdertips #pft #obgyn ♬ Pieces (Solo Piano Version) – Danilo Stankovic

Complicaties

Een andere arts, dr. Jeffrey-Thomas, valt haar bij: “Als je onder de douche plast terwijl je de kraan opendraait of de douche aanzet, creëer je een associatie in je hersenen tussen het geluid van stromend water en de drang om te plassen. Op zich lijkt dat vrij onschuldig, maar volgens de artsen kan dat juist leiden tot bepaalde complicaties. Als er bijvoorbeeld al sprake is van een slecht functionerende bekkenbodem, dan kan dat mogelijk leiden tot problemen als je het geluid van stromend water hoort. Je voelt dan diezelfde aandrang om te urineren, ook als je niet staat te douchen.”

Staand plassen is geen goed idee voor vrouwen

Voor vrouwen is dit nog vervelender omdat zij – in anatomisch opzicht in ieder geval – niet zijn ‘ontworpen’ om staande te plassen. Een eventueel probleem met het bekkenbodem kan dan verergeren. De verklaring is dat het voor een vrouw niet eenvoudig is om de bekkenbodemspieren in een staande positie goed te ontspannen, zodat de blaas dan niet volledig geleegd kan worden.

Goede gewoonte

Volgens de betrokken artsen is het dus een goede gewoonte om voor het douchen even de tijd te nemen om goed te plassen, zodat de blaas volledig leeg is. Mocht je desondanks toch tijdens het douchen de drang voelen om te plassen, probeer het dan te negeren. Dr. Jeffrey-Thomas bood haar 659.000 volgers op sociale media wat advies aan en voegde eraan toe: “Probeer te plassen voordat je de douche of het water aanzet en als je de drang krijgt terwijl je onder de douche staat, probeer het dan te negeren.”