Niet de volle 100% geven

Als jij optimaal resultaat wil zien, dan moet jij ook optimaal trainen. Om dat te doen moet je consistent zijn in je training. Houd je dus aan je trainingsschema en probeer er zo min mogelijk van af te wijken. Het is ook heel belangrijk dat je zo vaak mogelijk tot het uiterste gaat tijdens de training. Het is normaal om het een dagje rustig aan te doen wanneer je je minder voelt. We willen natuurlijk blessures voorkomen. Wil je dus gespierd worden? Dan zou je de overige 90% van de dagen keihard je best moeten doen.

 

Te weinig slaap

Nog een mogelijke reden waarom je niet gespierd wordt, is slaaptekort Als je niet genoeg slaapt dan krijgen je spieren weinig herstelmogelijkheid. Is dat zo belangrijk? Jazeker. Spieren worden juist groter tijdens de herstel en niet tijdens de training zelf. Zorg er daarom voor dat je minimaal zeven tot acht uurtjes per dag slaapt.

Te weinig calorieën binnenkrijgen

Genoeg eten is essentieel. Je hebt namelijk een lichte calorieoverschot nodig om spieren te kweken. Men zegt vaak “ik eet meer dan genoeg” zonder enig idee te hebben hoeveel calorieën ze per dag precies binnenkrijgen. Tegenwoordig zijn er veel apps waarmee je jouw calorie-inname handig bij kunt houden. Houd je lichaamsgewicht dan ook regelmatig bij. Zie je dat dit gewicht niet omhoog gaat, dan eet je waarschijnlijk te weinig om spieren op te bouwen.

Tekort aan eiwitten

Als je vaak aan krachttraining doet en je spieren flink belast, dan is het van belang om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten zijn belangrijk voor de herstel van de spieren maar ook heeft je lichaam ze nodig om bacteriën en virussen af te weren. Voor krachtsporters is het aangeraden om zo’n 1.8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag in te nemen.

Lees ook onze tips om spieropbouw te stimuleren. Dan haal jij het maximale uit de trainingen.