Series stopzetten blijkt in de mode te zijn

Een voorbeeld dat Netflix veel series schrapt, is bijvoorbeeld de veelgeprezen serie The Brothers Sun, die na lovende recensies van critici abrupt werd stopgezet, en de fans achterliet die snakten naar meer. Hetzelfde geldt voor Ratched, waarbij, ondanks aankondigingen voor toekomstige seizoenen, de productie nooit van de grond kwam voordat het uiteindelijk jaren later werd geannuleerd.

Dit patroon heeft sommige kijkers doen denken aan de ‘Mindhunter-behandeling’ (verwijzend naar een andere geliefde, maar kostbare serie die werd geschrapt voordat het verhaal zich volledig kon ontvouwen).

De oorzaak dat Netflix series blijft schrappen

Wat veroorzaakt deze wispelturigheid bij Netflix? Nou, het lijkt erop dat het allemaal neerkomt op kijkers en hun engagement. Een cruciale factor hiervoor is de ‘voltooiingsgraad’. Dit wordt gebruikt door Netflix om te bepalen welke shows ze behouden en welke ze annuleren.

De voltooiingsgraad meet het percentage kijkers dat een serie volledig heeft bekeken. Als meer dan de helft van het publiek betrokken blijft tot het einde, vergroot dit de kans op een vernieuwing. Aan de andere kant, als een groot deel van het publiek voortijdig afhaakt, kan dit het einde betekenen voor zelfs de meest veelbelovende shows.

Het budget speelt ook een cruciale rol. Dure producties komen onder strenger toezicht te staan, en als ze niet genoeg kijkers weten vast te houden, kan de stekker er zomaar uit worden getrokken.

Dus terwijl we ons blijven afvragen of onze favoriete personages ooit hun verhaal zullen kunnen afmaken, is het duidelijk dat Netflix, als het gaat om het behouden van shows, uiteindelijk de cijfers volgt. Voor sommige kijkers is het een bittere pil om te slikken, maar in de wereld van streaming is het helaas allesbehalve een sprookje met een happy end.