Keelpijn is vaak heftiger in de nacht

Keelpijn begint meestal al in de avond en dan wordt het alleen nog maar erger. De meeste mensen hebben hier ’s nachts het meeste last van, wat te maken kan hebben met je hoeveelheid energie. Aan het einde van de dag ben je het meest vermoeid omdat je er al een hele dag achter de rug heb zitten.

Natuurlijk is dit niet de enige oorzaak. ’s Nachts keelpijn hebben heeft ook te maken met je biologische klok die je slaap en je immuunsysteem reguleert. Als je ziek bent wordt je immuunsysteem aan het werk gezet waardoor infectie-vechtende cellen verschillende chemicaliën loslaten. Hierdoor ervaar je alle symptomen ’s nachts veel intenser. In de middag komt jouw immuunsysteem weer tot rust en voel je je vaak iets beter. Een andere oorzaak is dat slijm moeilijker kan weglopen uit je keel wanneer je aan het slapen bent, waardoor keelklachten ’s nachts vaak erger worden.

Verder adem je tijdens je slaap vaak door je mond wanneer je neus verstopt zit. Hierdoor kan je weleens met een enorm droge mond wakker worden. Dit kan zorgen voor keelpijn in de ochtend en dat vindt niemand leuk. Het helpt altijd om even een glaasje water naast je bed te zetten voor als je tussendoor wakker wordt en een slokje kan nemen.