Keelpijn is vaak heftiger in de nacht

Keelpijn begint meestal al in de avond en wordt dan alleen maar erger. Veel mensen ervaren ’s nachts de meeste pijn, wat mogelijk te maken heeft met vermoeidheid. Aan het einde van de dag ben je vaak het meest uitgeput omdat je al een hele dag achter de rug hebt.

Natuurlijk is vermoeidheid niet de enige oorzaak. Nachtelijke keelpijn heeft ook te maken met je biologische klok, die je slaap en immuunsysteem reguleert. Wanneer je ziek bent, activeert je immuunsysteem om infecties te bestrijden door verschillende chemicaliën vrij te laten. Hierdoor ervaar je ’s nachts vaak intensere symptomen. In de middag komt je immuunsysteem weer tot rust en voel je je meestal iets beter.

Een andere reden waarom keelpijn ’s nachts erger kan zijn, is omdat slijm moeilijker uit je keel kan weglopen terwijl je slaapt. Dit kan leiden tot meer ongemak in de nacht.ch

Een droge mond tijdens de slaap

Daarnaast adem je vaak door je mond tijdens het slapen als je neus verstopt is. Hierdoor kun je wakker worden met een extreem droge mond, wat kan leiden tot keelpijn in de ochtend. Dit is natuurlijk geen pretje.

Een simpele oplossing hiervoor is om een glas water naast je bed te zetten voor het geval dat je ’s nachts wakker wordt en een slokje kunt nemen om je keel vochtig te houden.

Kortom, er zijn verschillende redenen waarom keelpijn ’s nachts vaak erger lijkt. Vermoeidheid, de activiteit van je immuunsysteem en het vastzitten van slijm in je keel kunnen allemaal bijdragen aan dit ongemak. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, voldoende rust te nemen en hydratatie op peil te houden om de symptomen te verlichten.