Mogelijke oorzaken waarom je in de avond meer moet hoesten

1. Zwaartekracht speelt een rol

Een van de belangrijkste redenen waarom hoesten erger wordt tijdens de nacht heeft te maken met – ja, echt waar – zwaartekracht. Wanneer je rechtop staat of zit, helpt de zwaartekracht om slijm en andere irritaties in je luchtwegen naar beneden te laten zakken. Dit vermindert de neiging om te hoesten. Maar zodra je gaat liggen, begint het slijm zich op te hopen en langs je keel naar beneden te druppelen, wat ervoor zorgt dat de zenuwen in je keel worden geprikkeld en hoestaanvallen veroorzaakt. Klinkt vies, en dat is het ook wel een beetje.

2. Verhoogde bloedstroom naar de longen

Tijdens de nacht neemt de bloedstroom naar je longen toe, waardoor ze meer actief worden. Dit kan leiden tot een toename van slijmproductie en irritatie in je luchtwegen, wat op zijn beurt kan resulteren in meer hoestaanvallen.

3. Droge lucht in huis

De meeste mensen hebben ’s nachts hun verwarming aan staan, vooral tijdens de koudere maanden. Dit kan leiden tot drogere lucht in huis, wat de irritatie van je luchtwegen kan verergeren en hoesten kan veroorzaken of verergeren.

waarom meer hoesten in de nacht

4. Minder afleiding

Overdag ben je waarschijnlijk druk bezig met verschillende activiteiten en heb je minder aandacht voor het hoesten. Maar zodra je ’s avonds in bed ligt, is er minder afleiding en word je meer bewust van het hoesten. Dit kan ervoor zorgen dat het hoesten subjectief erger aanvoelt dan overdag.

5. Verhoogde gevoeligheid van de luchtwegen

’s Nachts zijn je luchtwegen vaak meer gevoelig, wat betekent dat ze sneller geprikkeld kunnen worden door dingen zoals allergenen, rook of irriterende stoffen in de lucht.

6. Reflux en maagzuur

Bij sommige mensen kan reflux of gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) ervoor zorgen dat maagzuur omhoog komt in de keel en luchtwegen, wat irritatie kan veroorzaken, met hoesten als gevolg. Dit kan vooral merkbaar zijn wanneer iemand plat op zijn rug slaapt.

7. Ophoesten van slijm tijdens de nacht

Tijdens de nacht hebben je longen vaak de kans om zichzelf te reinigen door overtollig slijm op te hoesten. Dit is een natuurlijk proces om eventuele irriterende stoffen of infecties uit je luchtwegen te verwijderen. Het ophoesten van slijm kan leiden tot meer hoestaanvallen gedurende de nacht.

hoestaanvallen in de nacht oorzaken

Hoewel deze redenen kunnen verklaren waarom je in de avond meer moet hoesten, is het belangrijk om op te merken dat dit niet voor iedereen geldt. Iedereen is anders en reageert anders op verkoudheid en griep. Als je last hebt van ernstige hoestbuien die aanhouden gedurende de dag en nacht, is het raadzaam om contact op te nemen met een arts voor een juiste diagnose en behandeling.

Tips om het hoesten ’s nachts te verminderen

We snappen dat het irritant is wanneer jij jezelf (en mogelijk je partner) wakker houdt door de hele nacht te liggen hoesten. Hieronder zetten we een aantal tips op een rij om dat tegen te gaan:

  • – Gebruik een luchtbevochtiger in je slaapkamer om de luchtvochtigheid te verhogen.
  • – Zorg ervoor dat je hoofd iets hoger ligt dan de rest van je lichaam tijdens het slapen, bijvoorbeeld door extra kussens onder je hoofd te leggen.
  • – Drink voldoende water gedurende de dag om slijm dunner te maken en gemakkelijker op te hoesten.
  • – Vermijd roken of blootstelling aan rook, omdat dit irritatie van de luchtwegen kan veroorzaken.
  • – Probeer ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen of meditatie om stress te verminderen, aangezien stress hoestaanvallen kan verergeren.

Er zijn dus verschillende redenen waarom hoest erger voelt in de avond. Deze redenen variƫren van zwaartekracht en verhoogde bloedstroom naar de longen, tot droge lucht in huis en verminderde afleiding. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders kan reageren op hoesten en dat het raadzaam is om een arts te raadplegen als je ernstige of aanhoudende hoestbuien ervaart.