Waarom val ik niet af?
Alvorens je begint met afvallen, is het belangrijk dat je je goed laat informeren bij een sport- en/of voedingscoach. Want een goed begin is het halve werk. Zo voorkom je dat je begint aan een afslankdieet of sportschema en je je doelen helemaal niet behaalt. Het kan dan aan van alles liggen, maar grote kans dat het ligt aan je voeding.
We hebben de 10 meest voorkomende oorzaken van afval-fails voor je verzameld.
1. Je eet onregelmatig
Wat doe je als je wilt afvallen en niet van sporten houdt? Precies, je gaat minder eten. Maar dit is juist een valkuil bij veel mensen, omdat ze daardoor juist weer meer tussendoor gaan snoepen. Dan lijkt het alsof je maar 2x per dag eet, maar in de praktijk pak je juist 10x per dag een tussendoortje. Overgrens is het heel verstandig om regelmatig te eten. Zo weet je lichaam wanneer het de voedingsstoffen kan verwachten en houdt het ook minder vet vast.
2. Je eet té veel gezonde voeding
De balans vinden tussen calorieën eten en verbranden is een van de belangrijkste factoren bij het afvallen. Wanneer je weinig beweegt, maar je eet wel heel veel gezonde dingen, is de kans groot dat je niet afvalt. Zorg ervoor dat je in de gaten houdt hoeveel je op een dag beweegt en baseer daar je maaltijden op.
3. Je drinkt calorieën (maar hebt dat niet door)
“Drink genoeg op een dag.” Hoevaak heb je deze uitspraak al gehoord? Waarschijnlijk vaak. Maar wat mensen vergeten, is dat je genoeg water moet drinken. Want andere drankjes, zoals vruchtensap of limonade, maken je alleen maar dik. Probeer dus eens te letten op wat je drinkt op een dag. Misschien kom je er wel achter dat je veel te veel suikers inneemt met sapjes.
4. Je besteedt te weinig aandacht aan eten
Eet nooit voor de televisie en zorg ervoor dat je echt aandacht vestigt op je maaltijd. Door je te focussen op wat je eet, proef je ook veel meer ingrediënten en kauw je vaker op je eten. Door die twee factoren is de kans aanzienlijk kleiner dat je later op de dag weer gaat snacken. Overigens zijn deze snacks wél goed voor de lijn.
5. Je kweekt spieren
Wanneer je je totaal niet kan vinden in de bovenstaande oorzaken, kan het zijn dat je qua voeding alles helemaal volgens de regels doet. Dan kan het zijn dat je gewoon meer spieren krijgt. Door spieren kom je namelijk aan, omdat spieren veel zwaarder zijn dan vet. Dus als je niet afvalt, of je komt zelfs gewicht bij, is het verstandig om je vetpercentage eens te (laten) meten.
6. Je gebruikt de weegschaal niet correct
Veel mensen wegen zich op onregelmatige momenten, met en zonder kleding of voor of na maaltijden. Doordat je niet op een regelmatig moment weegt, kan je beeld ernstig vertroebelen. Zorg er dus altijd voor dat je een vast moment kiest om je te wegen en je dan altijd naakt weegt. Kleren schelen namelijk weer een aantal gram ;-)
7. Je slaapt te weinig
Door weinig slaap maak je onverstandige keuzes als je moe bent. Maar slecht slapen heeft niet alleen negatieve gevolgen voor je keuzes, maar het heeft ook grote gevolgen voor je hormonen. Wanneer je slecht slaapt, maak je minder groeihormonen aan, waardoor je je spiergroei ook tegengaat. Ook maak je meer leptine aan, een hormoon waardoor je meer honger krijgt.
8. Je bent aan het lijnen
Het is veel beter om je slechte gewoontes structureel tegen te gaan. Wanneer je gaat diëten, los je problemen maar tijdelijk op en is de kans groot dat je weer terugvalt in oude gewoontes. Een goed voorbeeld van je slechte gewoontes te vermijden is beginnen bij je ontbijt (van boterham kaas naar havermout met fruit) en daarna alle andere maaltijden vervangen. Zo voelt het niet als een drastische verandering en hou je het waarschijnlijk ook langer vol.
9. Je zit te veel
Als je veel zit verandert er iets in je stofwisseling waardoor je suiker in je bloed sneller omzet in vet. Daardoor leven mensen die een beroep uitoefenen op kantoor ook minder lang dan mensen die regelmatig kunnen bewegen. Probeer af en toe eens te gaan staan en een rondje te lopen. Ook kan je een applicatie op je telefoon downloaden die je een reminder geeft dat je moet gaan staan. In de nieuwste smartwatches is dat al geïntegreerd en herkennen dat je bent opgestaan.
10. Je beweegt te weinig
Je hoeft niet ontzettend veel te gaan sporten als je afvallen als doel hebt. Het is zelfs beter om een balans te vinden in het sporten en voeding. Want wanneer je veel gaat sporten ga je automatisch ook meer eten en val je dus niet af. Wanneer je regelmatig sport en genoeg eet (maar niet te veel) val je sneller af dan wanneer je niet sport.