In de films kreunen vrouwen erop los

Kijk naar een willekeurige film met een erotische scene en je ziet zelden dat de vrouw in kwestie het in stilte ondergaat. Er wordt behoorlijk op los gekreund en daarmee de indruk gewekt dat zoiets de standaard zou zijn. Dat blijkt niet altijd te kloppen, sterker nog, onderzoekers weten nu dat het kreunen niet allen een teken van opwinding is, maar ook een vorm van communiceren.

Onderzoek naar de geluiden in bed

Gayle Brewer van de University of Central in Lancashire en Colin Hendrie van de University van Leeds onderzochten het fenomeen “copulatory vocalization”. Hiervoor werden 71 seksueel actieve heteroseksuele vrouwen tussen 18 en 48 jaar benaderd en gevraagd naar hun gedrag in bed. Wat opviel was dat veel vrouwen geluid maakten, maar niet altijd tijdens het klaarkomen. Zo’n 66% zei dat ze dat deden om hun partner te motiveren. Ruim 87% meende dat het kreunen juist gebeurde om het zelfrespect van de partner te vergroten. Andere verklaringen waren een stuk opvallender: zo kreunt men ook om de verveling, vermoeidheid en pijn/ ongemak tijdens de daad te verminderen.

kreunen vrouwen

Geen teken van genot

De onderzoeksresultaten zijn opvallend omdat juist blijkt dat het gekreun weinig te maken heeft met het genot. Het wordt eerder gebruikt om de partner te stimuleren. Kortom, het beeld wat in de media wordt geschetst door heftige bed-scènes waarbij de vrouw het welhaast uitschreeuwt van genot, heeft weinig realiteitsgehalte. Er valt juist meer voor te zeggen dat de vrouw dit doet om de man het idee te geven dat men er intens van geniet. Blijkbaar associëren mannen het gekreun van de vrouw met een opkomend orgasme. Of dat echt een geldig excuus is valt te betwijfelen.

De indruk wordt gewekt dat het geweldig is, terwijl dat zeker niet altijd zo is. Om het met de woorden van een deskundige op dit gebied, auteur Patty Brisben te zeggen: “gebruik kreunen als een manier om aan te geven dat je opgewonden bent en dat de dingen echt goed aanvoelen, niet als een manier om de ander te laten geloven in iets wat niet klopt.”

kreunen

Communiceren

Bovenstaande is uiteraard slechts een verklaring. Een andere reden voor het luidruchtig kreunen is dat het een vorm van communicatie is. In die zin verschillen mensen niet veel van dieren. Onderzoek onthult namelijk dat vrouwelijke bavianen een heel scala aan geluiden hebben die ze op verschillende manieren kunnen gebruiken. Dat houdt verband met de vruchtbaarheid: de vocalisaties worden complexer wanneer het moment van de eisprong nadert en kan variëren wanneer een vrouwtje aan het paren is. Vrouwelijke makaken laten bijvoorbeeld een duidelijke schreeuw horen om het orgasme van hun partner te activeren. Kortom, het vocaliseren onder de lakens heeft voor vrouwen nog een heel andere functie en dat heeft niks met genieten te maken. Het zorgt ervoor dat vrouwen in bed krijgen wat ze willen.

Geluid maakt vrijen beter

De laatste verklaring klinkt in feite vrij logisch. Het is voor een vrouw namelijk niet altijd even eenvoudig om aan te geven wat lekker is. Praten tijdens de daad is veelal ‘not done’. Het is daarom eenvoudiger om te kreunen als je weet dat je daar hetzelfde effect mee bereikt. Kortom, laat je vrouw er lekker op los kreunen als het helpt om de seks nog beter te laten worden.