1 Koud douchen kan helpen tegen langdurige depressies

Je hoort het voortaan overal, depressies. Dit is een moeilijke mentale strijd die blijkbaar dus verlicht kan worden door een koude douche te nemen. In 2014 is er een onderzoek gedaan naar mensen met depressies en er is gebleken dat wanneer mensen twee/drie minuten blootgesteld worden aan water onder de 20 graden, zij een beter humeur krijgen. Dit gaat in zijn werking doordat er door het koude water elektrische impulsen naar de hersenen gestuurd worden. Deze impulsen laten de hersenen denken dat je bevriest. Je lichaam stuurt dan automatisch meer bloed naar je hoofd en hart. Hierdoor worden je noradrenaline en bèta-endorfine verhoogd. Oftewel, je humeur wordt verbeterd.

2 Je kunt afvallen door koud te douchen

Dit klinkt misschien erg gek, maar het is echt waar. Je hebt verschillende soorten vetten in je zitten. De meeste mensen hebben ‘witte vetcellen’, maar vanuit vroeger zou je eigenlijk ‘bruin vet’ moeten hebben. Door koud te douchen en hieraan te wennen, wordt dat ‘bruine vet’ steeds meer geproduceerd aangezien je lichaam zichzelf warm probeert te houden. Uit onderzoek blijkt dan dat als je zes minuten per dag onder een koude douche staat, je binnen een maand al gewicht kan verliezen.

3 Koud douchen vermindert spierpijn

Als je wel eens naar de sportschool gaat, heb je vast wel eens enorm last gehad van spierpijn. Deze spierpijn kun je gemakkelijk verminderen door gewoon een koude douche te nemen. Door de kou trekken je slagaders samen, waardoor de hoeveelheid afvalweefsel en zwelling rondom de geblesseerde plek vermindert.

4 Je wordt minder snel ziek door een koude douche

In 2006 is er een onderzoek gedaan naar koud-water-zwemmers. Onderzoekers volgden hierbij de vitaliteit en het bleek dat zij minder snel ziek werden. Maar je moet hierbij niet alleen maar denken aan een verkoudheid, maar ook aan ziektes als kanker of of hartaandoeningen. Antioxidanten worden beter reguleert, waardoor deze ziektes minder vaak voorkwamen. Het effect van koud telkens douchen, zou dan ongeveer hetzelfde effect moeten hebben.

5 Koud water verhoogt je libido

Je zou misschien denken dat koud water juist je ‘zin ‘zou verlagen, maar toch is dat niet waar. Onderzoekers ontdekten dat koud water het testosteronproductie juist zou verhogen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de ‘vlucht of vecht’-reactie die mannen hebben bij gevaar.

6 Betere focus door een koude douche

Het meest logische punt is natuurlijk dat je door koud water weer even helemaal wakker wordt. Daarom is het ook zo chill om de dag te starten met een koude douche. Je bloedtoevoer wordt naar alles verhoogd, waardoor je oplettender wordt.

7 Efficiënter met stress omgaan met behulp van een koude douche

Door een koude douche te nemen kun jij je beter aanpassen aan omgevingsstress. Het koude water zorgt voor verlaging van katalase, superoxide-dimustase en glutathionperoxidase. Dit zijn misschien lastige woorden, maar het komt allemaal neer op stoffen die ervoor zorgen dat je meer stress ervaart. Krijg je misschien lichte stress door deze woorden? Neem dan lekker een koude douche.