Je maag kan knorren door gasophoping in de darmen of maag

De medische term voor die rommelende geluiden in je buik is borborygmi. Deze geluiden worden meestal geproduceerd door de dunne darm, waar de spieren in de wanden van de maag en dunne darm voedsel verplaatsen en tegelijkertijd de gassen in je spijsverteringskanaal een andere plek opzoeken. Het resultaat? Een hoop geluiden. Maar waarom hoor je die geluiden ook wanneer je geen trek hebt?

Een van de meest voor de hand liggende oorzaken van een borrelende buik is de ophoping van gas in je darmen of maag. Dit kan gebeuren door te snel eten of drinken, kauwgom kauwen, of drinken door een rietje. Bepaalde voedingsmiddelen zoals bonen, prei, ui en koolsoorten kunnen ook bijdragen aan een opgeblazen gevoel en extra gasvorming. Als je vaak last hebt van een rommelende buik, kan het helpen om langzamer te eten en deze gasvormende voedingsmiddelen te vermijden.

Intolerant voor bepaalde voedingen

Als je darmen veel geluid maken, kan dit een teken zijn van een voedselintolerantie. Bijvoorbeeld, bij lactose-intolerantie wordt melksuiker (lactose) niet goed verteerd, wat leidt tot gasvorming en een rommelende buik. Ook intoleranties voor gluten, fruit of nachtschade kunnen soortgelijke problemen veroorzaken. Het is belangrijk om te letten op wat je eet en hoe je lichaam daarop reageert om voedselintoleranties te identificeren en te vermijden.

Je verteert te weinig voedsel

Wanneer voedsel niet goed verteerd wordt, moeten de spieren in je maag en darmen extra hard werken om het door je spijsverteringskanaal te verplaatsen. Dit kan leiden tot meer geluiden vanuit je buik. Te snel eten, niet goed kauwen, of te grote hoeveelheden voedsel nuttigen kunnen hieraan bijdragen. Door te weinig maagzuur kan het zijn dat voedsel niet goed wordt afgebroken. Hierdoor gaan je darmen gisten en rommelende geluiden maken. Ook een gebrek aan maagzuur kan ervoor zorgen dat voedsel niet goed wordt afgebroken, waardoor het in je darmen gist en rommelende geluiden veroorzaakt.

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Prikkelbare Darm Syndroom is een veelvoorkomende aandoening die kan zorgen voor een opgezette buik, winderigheid, buikpijn, stoelgangproblemen en een rommelende buik. De exacte oorzaak van PDS is onbekend, maar stress en bepaalde voedingsmiddelen kunnen de symptomen verergeren. Ongeveer 5 tot 20 procent van de Nederlanders heeft last van PDS, en de behandeling varieert per persoon. Het identificeren van triggers en het aanpassen van je dieet kan helpen om de symptomen te verminderen.