Knapper in de spiegel dan op foto’s

Je kent het vast wel: je kijkt in de spiegel en je bent helemaal tevreden over hoe je er uitziet, maar als je vervolgens een selfie maakt is het resultaat toch niet helemaal waar je op gehoopt had. Vaak geven we het de schuld dat we niet zo fotogeniek zijn of dat de lichtinval niet zo mooi was, maar eigenlijk heeft dit er allemaal niets mee te maken. Dat je jezelf knapper vindt in de spiegel komt doordat je jezelf zo vaak in de spiegel ziet waardoor je je eigen uiterlijk steeds mooier begint te vinden. Dit heet ook wel het Mere Exposure Effect.

Maar je vindt jezelf ook knapper in de spiegel omdat je hierin nooit ziet hoe je er echt uitziet. In een spiegel zie je namelijk enkel en alleen jouw spiegelbeeld. Terwijl je daarentegen op een selfie of andere foto’s ziet hoe iedereen naar jouw kijkt. Dus doordat we misschien wel twintig keer per dag in de spiegel kijken, herkennen we ons zelf amper als we op de foto staan en is het altijd een teleurstellend beeld.

Veel mensen staan niet graag op de foto

Gelukkig ben je niet de enige die zichzelf liever niet op foto’s terugziet. Het is namelijk mens eigen om jezelf liever in de spiegel te zien. Uit een onderzoek van Dove blijkt namelijk dat  77% van 44.000 deelnemers tussen de 18 en 65 jaar het liefste even wegloopt als er een foto wordt gemaakt. Het blijkt dus echt een dingetje te zijn.