Wat is pre-workout en wat zit erin?

Pre-workout is een supplement dat veel gebruikt wordt door sporters om hun energie, focus en uithoudingsvermogen te verbeteren tijdens het trainen. Pre-workout bevat een mix van ingrediënten zoals cafeïne, beta-alanine (waar sommige mensen jeuk door krijgen), creatine en verschillende soorten aminozuren, wat je trainingssessies nog beter kan maken.

Waarom gebruiken mensen pre-workout?

Mensen gebruiken pre-workout om verschillende redenen. Ten eerste kan het helpen om vermoeidheid tegen te gaan en het reactievermogen te verhogen. Dit is vooral handig voor mensen die ’s ochtends vroeg of na een lange werkdag willen trainen. Daarnaast kan pre-workout de bloedtoevoer naar de spieren verbeteren, waardoor ze meer zuurstof en voedingsstoffen krijgen tijdens het sporten.

Een ander belangrijk voordeel van pre-workout is dat het kan helpen bij het vertragen van de vermoeidheid tijdens zware trainingen. Dit stelt sporters in staat om langer en harder te trainen, wat uiteindelijk kan leiden tot betere prestaties en snellere resultaten. Bovendien kan pre-workout ook de focus en mentale oplettendheid verhogen, waardoor sporters zich beter kunnen concentreren op hun training.

Waarom krijg je jeuk van pre-workout?

Een meest voorkomende bijeffect van het gebruik van pre-workout is dat sommige mensen last kunnen krijgen van jeuk. Dit staat bekend als “pre-workout jeuk” of “beta-alanine jeuk”. Beta-alanine is een aminozuur dat vaak wordt gebruikt in pre-workoutsupplementen vanwege de voordelen voor de fysieke resultaat.

De reden achter deze jeuk is nog niet helemaal duidelijk ,aar het wordt vermoed dat beta-alanine de zenuwuiteinden onder de huid op wekt, wat leidt tot een tintelend gevoel en soms zelfs tot roodheid. Het is over het algemeen onschadelijk en verdwijnt het meestal na een korte tijd.

Als je last hebt van pre-workout jeuk, kun je proberen om een kleinere scoop te nemen of over te stappen op een supplement met een lagere beta-alanine. Het kan ook helpen om voorafgaand aan het sporten goed gehydrateerd te blijven en ervoor te zorgen dat je voldoende rust neemt tussen trainingssessies.