Waarom geen korte broeken in het vliegtuig dragen?

Als je regelmatig vliegt, zul je de meeste do’s and don’ts van vliegen waarschijnlijk wel weten. Maar als  je minder bereisd bent kun je tegenwoordig op heel veel verschillende manieren aan de broodnodige informatie komen. Voorbeeld: steward Tommy Cimato heeft een account waarmee hij je meeneemt in zijn leven als flight attendant en zodoende de nodige tips and trics aan je meegeeft. Eén daarvan heeft betrekking op het dragen van een korte broek aan boord.

Volgens Cimato is het zeer onverstandig om een korte broek te dragen als je gaat vliegen, en dat heeft alles te maken met ziektekiemen. De onbedekte huid neemt sneller ziektekiemen op. Dus als je een korte broek draagt, loop je het risico sneller ziek te worden. Een vliegtuig is namelijk niet bepaald hygiënisch.

Het vliegtuiginterieur verdient niet de schoonheidsprijs

Misschien had je er nog niet bewust bij stilgestaan, maar vliegtuigen zijn absoluut geen schone cabines. Ondanks het feit dat de cabine tijdens de turn-around ‘grondig’ wordt schoongemaakt, zijn er een hoop plekken waar het krioelt van de bacteriën. De uitklapbare tafeltjes in de rug van de stoel voor je zijn al eens uitgeroepen tot de meest vieze plek van het vliegtuig, maar daar blijft het niet bij. Wist je bijvoorbeeld dat ze de stoelhoes op de hoofdsteun van een vliegtuigstoel helemaal niet vervangen na een vlucht?

Daarnaast legt Cimato uit dat je de spoelknop in het vliegtuigtoilet niet met je blote handen moet aanraken. Hij betitelt deze plek als “onhygiënisch en bijzonder smerig” en adviseert een tissue of een stuk wc-papier te gebruiken als je doortrekt. Bovendien raadt hij vanuit hygiëne-oogpunt af met je hoofd tegen het raam te leunen, dan wel op deze manier in slaap te vallen.

Een korte broek aan boord heeft nog een ander nadeel

Het dragen van een korte broek in het vliegtuig is dus niet zo hygiënisch en je loopt hiermee het risico sneller ziek te worden. Maar het reizen in een korte broek heeft ook nog een ander nadeel, dat door veel mensen over het hoofd wordt gezien. Heb je het uniform van een steward of stewardess bijvoorbeeld al eens goed bekeken? Dan is het je waarschijnlijk opgevallen dat ze vrijwel nooit met blote armen of blote benen werken. Dit komt omdat het in een vliegtuig altijd koud is: de airconditioning is namelijk zo afgesteld dat het aan boord van een vliegtuig nooit benauwd zal zijn. Wat de eindbestemming ook is: aan boord van het vliegtuig is het altijd fris. Overigens houdt niet elke vliegtuigmaatschappij strikte kledingvoorschriften aan: bij het Amerikaanse Southwest Airlines serveren de stewards je drankje bijvoorbeeld gewoon uit in een korte broek!