Wat is nou diëten?

Het woord diëten valt bij veel mannen in de smaak als vast zitten aan een gezond voedingsschema waarbij er absoluut geen ongezonde dingen meer gegeten mogen worden. En dit wordt herhaald op een dagelijkse basis om zo spiermassa op te bouwen of af te vallen. Dit is in feite ook diëten. Maar volgens voedingsarts Jean-Michel Lecerf is 80% van de mensen die succesvol zijn afgevallen door een dieet na 4 tot 10 jaar terug bij af. Maar wat zijn de oorzaken nou hiervan?

Dit is de reden waarom diëten eigenlijk helemaal niet werkt MAN MAN

Omschakeling van je eetgewoonte

Bij de meeste mannen die aan een dieet beginnen is het zo dat ze plotseling hun hele eetgewoonte omgooien. Dit is waar de meeste mannen de fout in gaan, door gelijk over te schakelen naar koolhydraatarm voeding, eiwitrijk voeding en veel groentes. Waarbij ze met hun vingers afblijven van chips, suikers en fastfood. Zo creëer je een groot schuldgevoel als je het wel eet. De essentie van het probleem is dat ze de basis van gezonde voeding niet leren en dat men helemaal niet bewust is van ongezonde voeding. Ook eet men veel minder dan ze in werkelijkeid nodig hebben. Zo val je snel en meer af waardoor je een jojo-effect creëert en je hierdoor op lange termijn weer snel aankomt.

Dit is de reden waarom diëten eigenlijk helemaal niet werkt MAN MAN
Instagram marc_fitt

De weegschaal die je gek maakt

Iedereen gaat op de weegschaal staan om te kijken of digene daadwerkelijk is afgevallen. De meeste mannen die aan een dieet zitten en op de weegschaal zien dat ze niet zijn afgevallen, begrijpen ook meestal niet waardoor ze niet zijn afgevallen. Het gewicht op een weegschaal kan namelijk ook bepaald worden door de spieren. Dit kan betekenen dat je wel bent afgevallen in vet, maar bent aangekomen in spiermassa. Hierdoor raken ze gedemotiveerd en vallen ze weer in hun oude eetpatroon.

Dit is de reden waarom diëten eigenlijk helemaal niet werkt MAN MAN
Instagram scott_mathison

Zie het als een levensstijl in plaats van een dieet

Het komt erop neer dat het altijd gedoemd is te mislukken als een dieet verkeerd wordt geïnterpreteerd, toegepast of te streng en op lange termijn te zwaar is. Een betere manier van het behalen van jouw gezondsheidsdoelen is om een dieet te vervangen met een nieuwe levensstijl. Een levensstijl met de essentie van het begrijpen van welke vitamines en mineralen je nodig hebt, welke gezonde en smaakbare voeding bij jouw past en dit in combinatie met het bewustwording van ongezonde voeding. En daar hoort natuurlijk af en toe ongezonde voeding ook bij.