Wakker worden om 3 uur ’s nachts door te piekeren

Veel mensen hebben last van zorgen over bepaalde angsten en mislukkingen in hun leven. Hier denk je vaak over na in de nacht. Maar hoe apart is het eigenlijk dat bij bijna iedereen dat rond dezelfde timing is. Het is natuurlijk geen pretje om midden in de nacht verstoord te worden door je angsten. Dit specifieke tijdstip is voor de meeste mensen rond 3 uur ’s nachts. Veel mensen vragen zich af waarom dit gebeurt en delen het op social media. Gelukkig is dit onderzocht en weten experts er nu antwoord op te geven waarom je om 3 uur ’s nachts spontaan wakker kan worden.

 

Onbewust zorgen maken in je slaap

Professor Greg Murray legt uit dat het uitgangspunt is om te begrijpen wat ons lichaam doet rond 3 uur ’s nachts. Volgens hem bereikt onze neurobiologie ‘rond 3 of 4 uur een keerpunt’. Voordat zoiets gebeurt, gebeuren er allemaal dingen in je lichaam. De kerntemperatuur van het lichaam stijgt, de drift om te slapen vermindert en er is sprake van een toename van de niveaus van het stresshormoon cortisol. Ons lichaam bereidt zich als het ware voor om ons de dag in te sturen.

“With none of our human skills and capital, we are left alone in the dark with our thoughts. So the mind is partly right when it concludes the problems it’s generated are unsolvable – at 3am, most problems literally would be”, vertelt de expert. “The truth is, our mind isn’t really looking for a solution at 3am.”

De meesten van ons denken dat we hard aan het werk zijn om een probleem op te lossen door hier in de vroege ochtend bij na te denken. Murray legt uit dat dit het verste verwijderd is van productieve probleemoplossing. In plaats daarvan noemt hij het ‘problem solving’s evil twin – worry’.