Waarde van de Patek Philippe Nautilius 5980/1R is keihard gekelderd

Volgens kenners was de aanschaf van een horloge van Patek Philippe anno 2022 een prima investering. Over het algemeen zijn de horloges van het Zwitserse horlogemerk waardevast en gaat een belegging dus niet gepaard met enorme risico’s. Toch blijkt dat in praktijk anders uit te pakken. Waar sommige horloges de afgelopen twee jaar een waardestijging van soms wel 200% kennen, daalt de waarde van de Patek Philippe Nautilus Chronograph in roségoud met maar liefst 170.000 euro.

 

Gigantische waardedaling van het horloge

Investeerders die het horloge in mei 2022 kochten moesten daar gemiddeld zo’n 370.000 euro voor betalen. Waar zij destijds niet van op de hoogte waren was dat de waarde op dat moment aan het pieken was. Dat wil zeggen dat de top was bereikt als het gaat om materiële waarde. Na mei 2022 begon de sterke waarde daling van deze specifieke Patek Philippe. De daarop volgende maanden bleek dat het horloge zich niet wist te herpakken en de prijs daalde rond zomer 2023 tot circa 255.000 euro. Veel horlogeverzamelaars beseften toen niet dat juni 2023, ondanks de enorme waardedaling, een beter verkoopmoment was dan vandaag de dag. In februari 2024 stagneerde de daling op een prijs van ‘slechts’ 197.000 euro. Voor de mensen die het horloge in mei 2022 kochten betekent dat een verlies van zo’n 170.000 euro!

horloge investering patek philippe Nautilius 59801R rose gold, black dial

Slim investeren in horloges

Toch lijkt de waarde van de Patek Philippe Nautilus Chronograph in roségoud zich langzaam maar zeker te herpakken. Dit jaar nam de waarde binnen twee maanden alweer met 15.000 euro toe. Of het horloge ooit nog vier ton zal gaan kosten is moeilijk te voorspellen. Zo zijn vooral de zeldzaamheid van een horloge en de vraag naar een bepaald model belangrijk voor het bepalen van de waarde. Over het algemeen lijken investeringen in (vintage) luxehorloges best veilig. Omdat het om een tastbaar product gaat, is de kans dat de waarde naar 0 daalt niet reëel. Deze Patek Philippe bewijst echter dat een sterke waardedaling wél mogelijk is. Het lijkt het verstandigst om te investeren in horloges tussen de 10.000 en 60.000 euro. Denk aan modellen als de Daytona, GMT-Master, Submariner en Day-Date van Rolex. De waarde van een gouden Rolex Day-Date nam bijvoorbeeld van zomer 2021 tot begin 2024 toe met maar liefst 10.000 euro. Je verdient hiermee misschien minder dan met horloges die tonnen kosten, maar het risico op groot verlies is ook een stuk minder groot.