Waar komen pijnboompitjes vandaan?

Net als zonnebloempitjes, sesamzaad, pompoenpitten en ga zo maar door, hebben pijnboompitten ook een ‘afkomst’. Het zou je vast en zeker verbazen, maar een andere naam voor pijnboom is een den. Ja, je leest het goed. Pijnboompitten komen van een den. Om eigenlijk precies te zien, komen ze van dennenappels. Ja, je leest het goed.

In een dennenappel kunnen wel zo’n vijftig tot honderd pijnboompitjes zitten. Je zou nu vast wel denken dat we deze pitjes dan ook gewoon hier in Nederland kopen en verkopen, aangezien onze bossen er mee volstaan. Dat is alleen niet waar. De pijnboompitjes kopen wij in van andere landen.

Waarom zijn pijnboompitten zo duur in supermarkten?

Het land waar wij voornamelijk de pijnboompitten van inkopen is China. Daar worden in de bossen de dennenappels met de hand opgeraapt. Vervolgens laten ze de dennenappels drogen totdat ze donkerbruin worden en makkelijk open gaan. Wanneer dat gebeurt, komen er donkerbruine pitten uit. Deze donkerbruine vliesjes worden verwijderd en dan heb je een pijnboompitje.

De reden dat ze zo duur zijn? Ten eerste omdat ze dus uit China geïmporteerd worden en omdat de dennenappels dus handmatig worden bewerkt. Een bakje pijnboompitten bij de Albert Heijn van 80 gram kost dan ook al gauw €5,49. Niet heel goedkoop…

Weet jij waar pijnbompitjes eigenlijk vandaan komen

Het pijnboompittensyndroom

Heb je weleens gehad dat een pijnboompitje niet helemaal goed was? Dan kan je het pijnboompittensyndroom krijgen. Dit klinkt alleen wel veel ernstiger dan dat het eigenlijk is. Het syndroom houdt in dat je voor ongeveer twee weken een metaalachtige, bittere smaak in je mond kan hebben. Dat is natuurlijk erg vervelend, maar op geen enkele manier gevaarlijk. Je kan een ‘slecht’ pijnboompitje ook wel lastig herkennen, maar ze zijn vaak iets kleiner dan de andere pitjes, hebben een iets andere kleur en ze zijn wat minder hoekig.

Nu weet je in ieder geval waar dat pijnboompitjes vandaan komen en heb je misschien wel een leuk feitje om te delen met je vrienden of familie. Je kan de pitten ook gebruiken voor keto dieet recepten om af te vallen. Smakelijk en succes!