Waar besparen Nederlanders op in 2024?

Hier zijn de top 10 dingen waar Nederlanders in 2024 het meeste geld op besparen:

  1. Uiteten gaan: Mensen kiezen er steeds vaker voor om thuis te koken in plaats van uit eten te gaan, om zo geld te besparen op restaurantrekeningen.
  2. Abonnementen op kranten en magazines: Met de opkomst van online nieuws en digitale tijdschriften vinden mensen het minder noodzakelijk om abonnementen op papieren kranten en magazines te hebben.
  3. Vakanties: Hoewel reizen voor velen een luxe is, proberen mensen te bezuinigen op reiskosten door minder vaak op vakantie te gaan of door te kiezen voor goedkopere bestemmingen.
  4. Online streamingdiensten: Hoewel het aanbod van streamingdiensten groeit, delen veel mensen abonnementen met vrienden of familieleden om de kosten te delen.
  5. Overige uitjes: Of het nu gaat om een dagje uit naar pretparken, musea of andere recreatieve activiteiten, mensen zoeken naar manieren om deze uitjes betaalbaar te houden.
  6. Abonnement op de sportclub/school: Sportclubs, sportscholen en andere lidmaatschappen kunnen behoorlijk prijzig zijn, dus sommige mensen proberen te bezuinigen door bijvoorbeeld in te schrijven bij goedkopere alternatieven of buiten/thuis te sporten.
  7. Winkelen (voor kleding, gadgets, etc.): In een tijd waarin online winkelen populairder wordt, gaan mensen op zoek naar kortingscodes, aanbiedingen en goedkopere winkels om geld te besparen op kleding, elektronica en andere producten.
  8. Aanschaf/onderhoud elektronica: Met de snelle technologische ontwikkelingen en de constante drang om up-to-date te blijven, proberen mensen geld te besparen door hun elektronica langer te gebruiken en alleen te upgraden wanneer dat echt nodig is.
  9. Verwarming en elektriciteitsgebruik: Door bewuster om te gaan met energieverbruik en te investeren in energiezuinige apparaten, proberen mensen hun energierekening te verlagen.
  10. Dagelijkse boodschappen: Door aanbiedingen te volgen, gebruik te maken van kortingsbonnen en slimme keuzes te maken tijdens het winkelen, proberen mensen te besparen op de kosten van hun dagelijkse boodschappen.

Hoe doen de Nederlanders dit?

Om deze voordelen te behalen, gaan Nederlanders behoorlijk ver. Bijna de helft (46 procent) brengt zonder enige vorm van pardon hun eigen eten en drinken mee naar de bioscoop, 69 procent steelt shampoo uit hotelkamers, en maar liefst 75 procent zoekt regelmatig naar promotiecodes voordat ze online aankopen doen.

Maar we beperken ons niet tot eenvoudige trucjes, we zijn erg goed in het vinden van voordelige oplossingen om geld te besparen. Meer dan de helft (51 procent) deelt abonnementen van streamingdiensten met familie en vrienden en 58 procent heeft zelfs wel eens een potloodje van IKEA stiekem meegenomen.

Het kan allemaal nog erger.  Een kwart van ons heeft extra e-mailadressen aangemaakt om meermaals van aanbiedingen te kunnen genieten, 50 procent schrijft zich voor een korte tijd in voor nieuwsbrieven om een lucratieve kortingscode te krijgen en 45 procent heeft wel eens een gratis proefperiode gebruikt zonder enige vorm van intentie om het product daadwerkelijk te kopen.