Ooit van Nicolas Guéguen en Serge Ciccotti gehoord? Deze Franse psychologen deden sociale experimenten, lang voordat Streetlab cool was. Een van hun onderzoeken gaat over het effect dat honden hebben op sociale interactie tussen mensen. Ze lieten een man (met en zonder hond) vrouwen benaderen met de tekst:

“Hello. My name’s Antoine. I just want to say that I think you’re really pretty. I have to go to work this afternoon, but I was wondering if you would give me your phone number. I’ll phone you later and we can have a drink together someplace.”

Zonder hond scoorde Antoine bij 10% van de vrouwen. Met hond verdrievoudigde het percentage happende vrouwen naar bijna 30%.

Nicolas Guéguen en Serge Ciccotti zijn voor mij reden genoeg om de hond van mijn ouders een dagje naar Amsterdam te halen en zelf de proef op de som te nemen.

Antoine in amsterdam

Het is een zonnige herfstdag, op weg naar het Vondelpark loop ik langs Caffènation voor mijn dagelijkse kop koffie. Geloof het of niet, hier begint het al. Een meisje dat met Vlaamse tongval een filterkoffie bestelt kijkt ons aan. Ze aait mijn hond en lacht naar mij. Voordat ik iets gevats weet te verzinnen, wordt er al om mijn bestelling gevraagd. De Vlaamse neemt haar koffie to go. Ze zwaait nog even terwijl ze de deur uit loopt. Te laat.

In het Vondelpark krijg ik gelukkig nog genoeg kansen. Mijn hond laat zich van zijn beste kant zien. Hij speelt constant met andere honden waardoor ik even met hun baasjes kan kletsen. Ieder gesprek dat ik voer begint met dezelfde clichés en loopt vervolgens volgens dezelfde regels. Voor iedereen die hetzelfde wil proberen, heb ik een tweetal tips. Ken je hondenrassen en maak een mooi verhaal van de naam van je hond. Goed gesprek gegarandeerd.

Hondennamen

Praktisch elke vrouw gaat vragen naar het ras van je hond. In mijn geval gaat het om een Drentsche Patrijs. Een rondje op Google leverde mij het volgende op:

“Gevoelig, Intelligent, Nieuwsgierig, Vrolijk, Levendig en Aanhankelijk.

Drenten hebben een zachtaardig karakter, zijn goedmoedig maar zijn zeker geen doetjes. Ze zijn intelligent en werkwillig, nieuwsgierig, attent en waaks. Zijn doordouwers, niet agressief en maar staan hun mannetje.

Goed, ik denk misschien dat deze karakteromschrijving echt helemaal nergens op slaat, maar vrouwelijke hondeneigenaren gaan hier lekker op. Toen ik dit verhaal afstak bij een meisje in het park begon ze meteen te lachen “en is zijn baasje is er ook zo één?”. Hebben we nog meer bevestiging nodig?

New York City dog guru Justin Silver is the host of DOGS IN THE CITY premiering Wednesday, May 30 (8:00-9:00 PM, ET/PT) on the CBS Television Network.Photo: Heather Wines/CBS ©2012 CBS Broadcasting Inc. All Rights Reserved.

Daarna gaan ze vragen hoe je hond heet. Vertel nu niet dat je Bello zijn naam hebt gegeven omdat je graag Labello gebruikt, stop er moeite in. Als voorbeeld gebruik ik mijn eigen hond. Mijn hond heet Rommel. Ik vertel dat hij is vernoemd naar Erwin Rommel, een Duitse veldmaarschalk uit de tweede wereldoorlog die betrokken was bij een samenzwering tegen Hitler. “Nobody cares” denk je dan, maar Lara (hondenmeisje 4) studeerde geschiedenis en was gelijk verkocht.

Staat je doggy-date er nog steeds na het ras en naam verhaal? Je bent er bijna! Nu nog een compliment over haar haar of haar luchtje. Een scherp geplaatste geïnteresseerde vraag, en laat haar een poosje klagen over stomme vriendinnen. Als het goed is lopen jullie inmiddels al met zijn drieën en kun je je punten gaan claimen. Lekker bezig gap!

Waarom houden vrouwen van ons als we honden hebben

Zelf stond ik nogal te kijken van het succes dat mijn viervoeter mij oplevert. Onderzoek bewijst dat Antoinne en ik zeker niet de enige zijn die meer succes boeken bij de vrouwen dankzij een hond. Recent onderzoek laat vrouwen (voor hen onbekende) mannen beoordelen op hun uiterlijk. Mannen die een hond bij zich hebben scoren significant hoger. Waarom doen mannen met honden het zoveel beter? Dit heeft alles te maken met de manier waarop wij ons voortplanten.

Wij mannen zijn wat simpel, voor ons is het zaak om ons zaad zoveel mogelijk te verspreiden waardoor we zoveel mogelijk nageslacht creëren. We selecteren vrouwen voornamelijk op uiterlijk (vruchtbaarheid) en eventueel beschikbaarheid (niet te veel gezeik). Vrouwen gaan verder. Ze maken een volledige psychologische analyse waarbij ze beoordelen of de man in kwestie een veilige partner en vader zal zijn.

Vanuit evolutionair oogpunt is het voor vrouwen belangrijk dat mannen trouw en loyaal zijn. Dit vergroot de overlevingskans van het nageslacht. Hondeneigenaren hebben hierdoor een aantal voordelen. Vrouwen nemen sneller aan dat:

Hondeneigenaren binding aan durven te gaan
Hondeneigenaren niet egoïstisch zijn
Hondeneigenaren lief en zorgzaam zijn

Tot slot, vrouwen doen dan wel graag alsof ze enorm geëmancipeerd zijn maar ze voelen zich vaak bezwaard om de eerste stap te zetten. Door een hond in de mix te gooien kan de vrouw in kwestie je hond aanspreken in plaats van jou, daarna is de volgende stap makkelijker gezet. Deborah Woods, de getalenteerde auteur van “A dog lovers guide to dating” beaamd dit met deze foto uit haar boek

Schermafbeelding 2015-10-03 om 16.02.19

Conclusie: geen zin om de winter alleen door te wandelen? Neem een hond.