Terug in de tijd

Bier kent een hele lange geschiedenis, de goudgele rakker bestaat namelijk al een hele tijd. Maar wat blijkt, het eerste recept dat is opgeschreven is afkomstig van een vrouw. Rond 1800 voor christus werd Ninkasi beschouwd als de Soemerische godin van bier. De Soemeriërs waren dan ook één van de eerste volkeren die ons harde bewijzen nalieten van de goudgele rakkers. Daarnaast hadden de Soemeriërs en Egyptenaren nog veel meer biergodinnen. Ninkasi, Kubaba, Menqet en Sekhmet zijn hier een voorbeeld van.

Bier heeft nog een belangrijke rol in de geschiedenis. Velen geloven namelijk dat bier voor de verschuiving van beschavingen heeft gezorgd. Waar voorheen het leven bestond uit rondtrekken, werd er steeds meer gefocust om het blijven op één plek. Vooral in het tijdperk van jagers en verzamelaars. De beschaving realiseerde zich namelijk dat ze op één plek moesten blijven om graan te gaan oogsten en verbouwen.

Geschiedenis bier vrouwen MAN MAN

De vrouwen aan het werk

Het brouwen van bier gebeurde in de keuken, waar hoe kan het ook anders, vrouwen het voor het zeggen hadden. Toen bier ook echt een product werd, waren het nog steeds de vrouwen die alles regelden. Vrouwen werden rond de vijfde eeuw ook wel ‘alewifes’ genoemd. Ze hebben deze naam te danken aan het feit dat ze grote oplages bier brouwden voor hun vrienden en familie, maar veel overhielden. Het extra bier gingen ze verkopen aan huis.

Geschiedenis bier vrouwen MAN MAN

Het ontstaan van brouwgildes

De reden waarom mensen bier veelal associëren met het mannelijk geslacht is af te leiden aan de brouwgildes. Deze ontstonden ongeveer rond 1200 in Londen. Er ontstonden regels over het brouwen van bier. Hop werd ontdekt en bier kreeg een steeds groter bereik. Waar bier eerst werd gebrouwen door vrouwen in hun eigen huis werd dit verplaatst naar de grote industrie waar mannen de baas waren.

De Industriële Revolutie zorgde ervoor dat de efficiëntie van het brouwen en transporteren van bier wereldwijd werd verbeterd. Rond het begin van de 20e eeuw was de bierproductie en consumptie volledig in handen van mannen. Daarbij veranderde het imago van vrouwen ook sterk. Ze moesten ingetogen, maagdelijk en getrouwd zijn. Het drinken van bier was plotseling dus niet meer zo ‘ladylike’ als voorheen.

Geschiedenis bier vrouwen MAN MAN

Hoe dan ook. We mogen de vrouw dus danken voor één van de ‘mannelijkste’ dranken ooit. Cheers!