Tientallen duizenden euro’s rijker door een foutje

Je logt in op je bankapp en bent ineens duizenden euro’s rijker; het lijkt een droom die naar je verwachting nooit uit zal komen. Het overkwam de studente van de Walter Sisulu Universiteit in Zuid-Afrika in 2017. Normaal gesproken kreeg ze € 73 per maand als steun van de overheid. Een soort studiefinanciering, zoals wij dat hier noemen. Maar deze keer maakte de school een grote fout en stortte per ongeluk ongeveer € 730.000 op haar rekening.

 

Terugstorten of zelf houden?

Wat zou je doen? Het terugstorten of het uitgeven alsof je leven ervan af hangt? Mani ging voor optie B en begon te shoppen zoals ze nog nooit had kunnen doen. Ze kocht designerkleding, de nieuwste iPhone en dure flessen drank. Ze had al meer dan € 50.000 gespendeerd toen de aap uit de mouw kwam door een bonnetje dat ze achterliet in de supermarkt.

Samkelo Mqhayi, afdelingssecretaris van het Zuid-Afrikaans Studentencongres, vertelde aan Herald Live: “Ze leek plotseling zoveel geld uit te geven. Het bonnetje, dat uitlekte, liet zien dat ze ongeveer € 685.000 op haar rekening had staan. Ze gooide met cadeaus en feestje voor haar vrienden alsof het niets was.”

Arrestatie

Mani werd snel bij de kraag gepakt door de politie en in 2017 gearresteerd wegens diefstal en fraude. Het was een lange weg tot 2022, maar uiteindelijk werd ze veroordeeld tot vijf jaar achter de tralies. Ze ging vervolgens in beroep en beweerde dat ze het geld zag als een geschenk van God. In 2023 werd haar straf opgeschort, wel onder de voorwaarde dat ze in die tijd geen diefstal of fraude pleegde, naast het voltooien van 14 weken gemeenschapsdienst en hulpverlening.

Haar advocaat, Asanda Pakade, zei: “Ze is enorm opgelucht en blij dat ze niet achter de tralies belandt en kijkt ernaar uit om dit hoofdstuk af te sluiten. Ze is bezig haar leven weer op te bouwen en is dankbaar dat de rechtbank de juiste beslissing heeft genomen.”