Voor een studie van Jeffrey Hall, die werd gepubliceerd in The Journal of Social and Personal Relationships, werden 355 mensen geanalyseerd en werd er gekeken naar hoe lang het duurde voordat ze van kennis, naar vriend, naar goede tot beste vriend gingen.

Het onderzoek

Het duurt gemiddeld 50 uur om van kennis naar een casual vriendschap te gaan; het soort mensen waar je mee hangt als je ze toevallig tegenkomt op een feestje. Na 90 uur samen gespendeerd te hebben, kom je op het level van vriendschap waar je daadwerkelijk tijd voor elkaar vrijmaakt. Na 200 uur kan je vriendschapskettingen gaan kopen, want dan zijn jullie de dikste maten die echt tijd en moeite in elkaar investeren. Maar, vanzelfsprekend is dat niet elke persoon waar je meer dan 200 uur mee besteedt je beste maat wordt. Zo kunnen we al jaren 40 uur per week werken met een collega, terwijl we die persoon nog steeds niet uit kunnen staan. Daarom is er een verdeling te zien tussen je top vijf, top vijftien en top vijftig vriendschappen.

Vriendschap man man

Top 5

Je top 5 mensen zijn de mensen die je na 23:00 belt, zonder dat jij je daar schuldig over voelt. Zij hebben je op jouw slechts en op jouw best gezien, ze staan altijd voor je klaar en zijn altijd in voor een biertje in de kroeg. Hun huisdieren zijn jouw huisdieren en jouw moeder appt ze om te vragen waar je uithangt als jij even niet reageert. Jouw top 5 is gewoon familie.

Top 15

Jouw top 15 bestaat uit mensen die je soms maanden niet spreekt, maar als jullie elkaar spreken is het alsof jullie elkaar gister nog spraken. Dit zullen mensen zijn die bij een groep horen en waar je wellicht in groepsverband mee op vakantie gaat of een festival mee bezoekt. Je beschouwt elkaar als vrienden, maar je zal deze persoon niet als eerste bellen als je ergens mee zit.

Top 50

Dankzij social media platformen zoals Facebook en Instagram heb jij ook een top 50. Je top 50 ken je oppervlakkig, je weet voornamelijk dankzij social media wat er in hun leven speelt. Desalniettemin hebben jullie het gezellig als jullie elkaar tegenkomen op een feestje en neem je ze eens in de zoveel tijd een keer mee met jouw top 15. Deze vriendschappen verwateren snel en zijn niet heel speciaal voor je.

Naast verschillende rangen in vriendschap, zijn er ook verschillende type vrienden. Dit zijn de verschillende type mannen die elke vriendengroep heeft.