De dunne lijn tussen onschuldig plezier en vreemdgaan

In het complexe doolhof van relaties en romantiek is er misschien wel één vraag die bij veel mannen door het hoofd spookt: is het erg als mij vriendin zoent met haar vriendinnen tijdens het uitgaan? Kan je dit zien als een onschuldige uiting van vriendschap? Of begint de boel hier toch aardig scheef te hangen?

In een wereld waar de lijn tussen onschuldig plezier en vreemdgaan soms waziger is dan een Instagram-foto met lage resolutie, lijken de meningen hierover nogal uiteen te lopen. Sommigen zien het namelijk als het toppunt van ‘chill’ zijn binnen een relatie, terwijl de ander het meteen een schending van regels in een relatie vindt. Er zijn veel verschillende vormen van vreemdgaan en de grens is bij iedereen anders.

Er hoeft geen betekenis achter te zitten

Aan de ene kant zien we dus mannen die het prima vinden dat hun vriendin weleens zoent met haar vriendinnen tijdens het uitgaan. Dit kan namelijk gewoon, omdat er geen romantische gevoelens achter zitten. Sommigen vinden het zelfs vergelijkbaar met een box of high five met vrienden. Als je dit samen hebt afgesproken, dan is er verder geen probleem.

vriendin zoent met haar vriendinnen vreemdgaan of niet

Maar aan de andere kant vinden we veel mannen die zich hier niet prettig bij voelen. Zoenen is zoenen, ongeacht of het met romantische gevoelens gebeurt of niet. En zoenen doe je alleen met je romantische partner en niet met anderen. Het is namelijk volgens hen ook niet nodig om te zoenen om aan een sociale, vriendschappelijke connectie te voldoen. Want als er ook geen romantische gevoelens achter zitten, waarom zou je het dan doen?

Communicatie over jullie grenzen in een relatie is key

Ondanks dat de vele meningen op een soort spectrum uiteen lijken te lopen, is er geen definitieve regel. Of zoenen met vriendinnen ‘normaal’ en ‘oké’ is of al geldt als vreemdgaan, is dus per relatie verschillend. De verschillende reacties hebben echter één belangrijk aspect met elkaar gemeen: je moet het wel even van tevoren met je partner afspreken. Iets wat jij heel normaal vindt in een relatie, hoeft helemaal niet zo te zijn voor een ander. Zeker met betrekking tot intiem contact met anderen is het daarom goed om hier duidelijke afspraken over te maken. Misschien vind je het alleen oké als je vriendin het aan je doorgeeft vóór ze met een vriendin gaat zoenen zodat je niet achteraf hoort wat er is gebeurd. Of als je het zelf in z’n geheel niet prettig vindt, moet je dit ook met elkaar bespreken vóór het per ongeluk mis gaat. Communicatie is hierin dus key. 

Lees ook: ‘Het ligt niet aan jou, maar aan mij’: wat betekent het?