Een tekort aan vitamine D versnelt het verouderingsproces
We gaan gelijk met de deur in huis vallen, want je wil waarschijnlijk zo snel mogelijk weten om welke vitamine het gaat. Een tekort aan vitamine D kan het verouderingsproces flink versnellen, en dat is natuurlijk het laatste wat je wil. In algemene zin is vitamine D belangrijk voor een breed scala aan gezondheidsfacetten: sterke botten en tanden, goed functionerende spieren en een goede afweer. Vitamine D krijg je het makkelijkst binnen via de zon: als je buiten bent, maakt je huid vanzelf vitamine D aan. Het is dus zaak dat je per dag minstens 15 tot 30 minuten buiten doorbrengt. Niet iedereen maakt echter even gemakkelijk vitamine D aan: leeftijd speelt daarbij onder andere een aanzienlijke rol. Als je minder goed in staat bent op vitamine D aan te maken, is het belangrijk om dagelijks vitamine D bij te slikken.
Waarom beïnvloed vitamine D het verouderingsproces?
Naast de invloed op botten, tanden, spieren en de afweer, speelt vitamine D dus een belangrijke rol bij het proces omtrent veroudering. Dat komt omdat vitamine D onze genen beïnvloedt, waarbij chromosomen en telomeren de doorslaggevende factoren zijn. Chromosomen worden beschermd tegen schade aan ons DNA door de telomeren. Een laag gehalte aan vitamine D zorgt voor kortere telomeren, waardoor de chromosomen minder goed kunnen worden beschermd. Maar er is meer bewijs dat een tekort aan vitamine D ons lichaam kwetsbaar maakt: omdat vitamine D onze spierkracht beïnvloed, resulteert een tekort aan deze vitamine tot fragiliteit. Dat wil zeggen dat een tekort aan vitamine D onder andere zorgt voor verminderde grijpkracht en minder uithoudingsvermogen.
Hoeveel vitamine D hebben we dagelijks nodig?
Misschien krijg je nu de indruk dat je extra vitamine D moet gaan slikken om het verouderingsproces tegen te gaan. Dat is echter niet waar: een te hoog gehalte vitamine D is namelijk niet per se constructief. Sterker nog, het slikken van voedingssupplementen of vitaminepillen is niet zo goed voor je systeem. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D hangt af van bijvoorbeeld je leeftijd en de tijd van het jaar. Mensen tussen de 19 en 70 jaar hebben minder vitamine D nodig dan ouderen van 70+ en in de winter moet je de huishouding van vitamine D beter controleren dan in de zomer. Dat komt omdat we in de zomer meer worden blootgesteld aan UV-straling dan in de winter. Hoe ouder we zijn, hoe minder goed onze huid in staat is om UV-straling op te nemen, waardoor een tekort aan vitamine D op de loer ligt.
Wat kan ik doen om meer vitamine D binnen te krijgen?
Het slikken van extra vitamine D of andere voedingssupplementen is dus niet altijd de oplossing. Als je ouder bent en een tekort aan vitamine D hebt kan dit echter wel uitkomst bieden, maar overleg dit altijd eerst even met je huisarts. Een overmatige blootstelling aan UV-straling is vaak ook geen slim idee, aangezien het mes aan twee kanten snijdt. Overmatige, onbeschermde blootstelling aan de zon wordt in verband gebracht met nare gevolgen als verbranding, verouderde huid en huiskanker. Een duurzamere manier om aan je dagelijkse hoeveelheid vitamine D te komen is natuurlijk voeding. Producten die rijk zijn aan vitamine D zijn bijvoorbeeld vette vissen, zoals zalm, makreel en sardines. Daarnaast bevatten zuivelproducten als yoghurt en melk voldoende vitamine D. Tot slot kun je nog denken aan ontbijtgranen, eieren, paddenstoelen of leverworst.